Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми продовжили санкції проти Російської Федерації»

Шість висновків із робочого візиту австрійського канцлера в Україну
04 вересня, 18:26
ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

Досить дивний вигляд мала ситуація щодо робочого візиту федерального канцлера Австрії Себастіана КУРЦА в Україну. По-перше, його було оголошено фактично за півтора дня, а по-друге, не зовсім зрозуміло, яка мета цього візиту, ініційованого австрійською стороною. І, по-третє, специфіки цьому візиту додав той факт, що Австрія головує в Європейському Союзі. Тож канцлер Курц здійснював цей візит як голова Ради Європейського Союзу.

Це вже його шостий візит у нашу країну, щоправда,  перший як глави австрійського уряду. До цього він, починаючи з 2014 року, відвідував Україну як міністр закордонних справ Австрії.

На початку минулого  року він здійснював робочий візит обіймаючи посаду Діючого голови, а тепер як федеральний канцлера країни, що головує в Раді Європейського Союзу.

Один із австрійських журналістів пояснив мету візиту Курца спочатку жартом, що тут, в Україні, гарні дівчата, але потім серйозно сказав, що цей візит є демонстрацією дружби нашій країні з боку Австрійської Республіки. За його словами, російський президент шість разів відвідував Австрію, включаючи «весільний візит» Путіна, що зашкодило репутації країни. Тому своїм візитом канцлер Курц вирішив зрівняти цей баланс. І, до речі, він прибув в Україну напередодні і встиг поспілкуватись із шефом української дипломатії Павлом Клімкіним у готелі «Хілтон», а також із мером Києва Віталієм Кличком.

Тим часом джерело в українському МЗС повідомило «Дню» на умовах off the records, що цей візит ініційований австрійцями, які прагнуть врятувати своє реноме нейтральної країни.

Якщо говорити про результати переговорів федерального канцлера з главою Української держави Петром Порошенком, які тривали майже годину і завершилися заявами для преси, то можна відзначити кілька моментів.

•              По-перше, у своєму виступі глава австрійського уряду наголосив, що традиційно між Україною та Австрією існують добрі відносини, розвивається співробітництво в різних галузях. «Сьогодні до Києва приїхали австрійські підприємці, які прагнуть розширити співробітництво. Ми раді, що у вашій країні спостерігається позитивне економічне зростання, що добре для зарубіжних інвесторів, зокрема й австрійських», — сказав він.

•              По-друге, найважливішим у короткому виступі канцлера можна відзначити його заяву, де він наголосив, що виступає як канцлер Австрії та голова Європейської Ради з засудженням російської агресії. «Ми очікуємо чіткої реакції на російську агресію і тому продовжили санкції проти Російської Федерації», зауважив він, додавши, що потрібен діалог, бо конфлікт можна розв’язати лише за столом переговорів.

Курц також додав, що він звернувся до Російської Федерації з закликом повернутися до переговорів. За його словами, «нормандський формат» залишається єдиним форматом, щоб провести переговори і знайти рішення».

•              По-третє, Курц повідомив, що австрійський уряд і надалі надаватиме гуманітарну допомогу потерпілим від конфлікту на сході України. За його словами, йдеться про суму 1 млн євро, які виділяються організації «Карітас», щоб «полегшити горе на сході України».

•              По-четверте, федеральний канцлер повідомив про досягнення домовленості з українським президентом щодо проведення наступного року в Україні року австрійської культури і відповідно про Рік української культури в Австрії. При цьому він зазначив, що «культура зближує народи, що їх збагачує».

•              По-п’яте, слід відзначити, що в майже вдвічі довшому виступі президент України говорив багато компліментів про Курца, називаючи його давнім другом, а Австрію надійним партнером. Він звернувся до австрійського канцлера, головуючого в ЄС, з проханням допомогти  Україні рухатися до європейської родини. І при цьому він сказав, що повідомив Курца про реєстрацію у Верховній Раді закону, який закріплює європейські прагнення України.

•              По-шосте, дивним було те, що український президент не згадав про проблему у відносинах з Австрією, зокрема підтримку урядом австрійської енергетичної компанії OMV, яка бере участь у «Північному потоці-2», будівництво якого фактично зробить зайвою українську ГТС.

Можливо, через це брифінг не передбачав запитань і  відповідей, щоб журналісти не поставили незручного запитання.

Щодо цього питання, джерело «Дня» на Михайлівській пояснило, що офіційний Відень не може вплинути на рішення австрійського енергетичного гіганта OMV, який бере участь у проекті «Північний потік-2». І це, за його словами, пояснюється тим, що ця компанія — стратегічний партнер «Газпрому». Участь у нашій ГТС — це ніщо порівняно з тим, що пропонує «Газпром» ОМV — одній із головних компаній країни, — наголосив дипломат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати