Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НАТО: «До Росії у нас двосторонній підхід: сила та спроба діалогу»

У Брюсселі стартувала зустріч міністрів закордонних справ — репортаж кореспондента «Дня»
06 грудня, 19:00
ФОТО REUTERS

«Сьогодні й завтра міністри закордонних справ країн НАТО розглянуть деякі з проблем безпеки, з якими ми всі стикаємося, але в основі зустрічі — важливість трансатлантичного зв’язку, зв’язку між Європою та Північною Америкою», — повідомив порядок денний генеральний секретар Столтенберг. Посилювати співпрацю збираються через інституції НАТО та ЄС.

Глава Альянсу уточнив, що на зустрічі буде вирішено, як перетворити спільну Декларацію НАТО з Туском та Юнкером, підписану в липні, на конкретні дії. У другій половині дня відбудеться нарада з віце-президентом ЄС Могеріні, й усі союзники схвалять понад 40 пропозицій щодо поглиблення співпраці у ключових сферах — на суші, на морі й у віртуальному просторі з метою протидії гібридним загрозам.

«Наші пропозиції практичні, але дуже амбітні. Ми зосередимося на зусиллях НАТО з проектування стабільності за межами наших кордонів — на південь і на схід», — підкреслив Столтенберг. Було підтверджено присутність питання України у робочій програмі: «Завтра ми розпочнемо із засідання Комісії НАТО-Україна. Підкреслимо стійку підтримку Альянсу для України та дамо оцінку підтримці з боку НАТО й реформ уряду».

Високі представники Альянсу констатували прогрес після Варшавського саміту — практична допомога коаліції, яка веде боротьбу з ІДІЛ, літаками та військовими навчаннями, операція SeaGurdian у Софії, синхронізована з ЄС. Зустріч міністрів закінчиться нарадою з Афганістану та резолюцією щодо підтримки реформ його уряду.

Одночасно риторика генерального секретаря була звично обережною та консервативною. На питання «Чому НАТО намагається знайти новий підхід до Росії, поліпшити відносини з Москвою, якщо від них немає такого взаємного бажання?», Столтенберг традиційно розповів про необхідність діалогу. Але зазначив, що «слова й перемовини — це важливо, але справи означають ще більше, тому дуже важливим є те, що ми побачимо у відповідь з російського боку».

«Я вітаю будь-яке зниження агресивності риторичних заяв. Ми продовжуватимемо двосторонній підхід до Росії, а саме заснований на силі, колективній обороні й стримуванні, а також поряд із тим, на політичному діалозі. Важливо використовувати всі можливі інструменти й механізми для стримування «холодної війни» та конфронтації. У нас вже було два засідання Росія-НАТО, й там ми обговорили два питання, зокрема Україну — і не дійшли щодо неї ні до якої згоди, бо не збираємося здавати принципові позиції. Однак для мене дуже важлива спроба — сісти й обговорити складні питання. І тому ми будемо продовжувати цей діалог, проводити перемовини у форматі Росія-НАТО, також будемо продовжувати працювати для всеосяжного виконання міжнародних договорів», — вважає генеральний секретар НАТО. Він нагадав: «нам потрібна взаємність, система інформування, щоб уникати таких інцидентів, коли на території Туреччини було збито російський літак».

 «День» продовжує стежити за ходом зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, результати роботи комісії НАТО-УКРАЇНА — на сайті й у наступному випуску газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати