Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обама вірить у Клінтон. Незважаючи ні на що

Експерт: «У таборі демократів робляться розумні кроки на підтримку лідируючого претендента від своєї партії»
06 липня, 19:03
ФОТО REUTERS

У Сполучених Штатах найближчим часом завершиться етап номінації кандидатів у президенти претендентів від головних партій — Республіканської та Демократичної. Позавчора увечері президент США Барак Обама вперше виступив під час передвиборчого мітингу виборців Демократичної партії в Північній Кароліні на підтримку кандидата Гілларі Клінтон. «Я прийшов сюди, оскільки вірю в Гілларі Клінтон і хочу, щоб вона стала наступним президентом», — заявив Обама, стоячи поруч із кандидатом від демократів.

Він відзначив, що «мав шанс побачити зблизька», наскільки колишній держсекретар є розумною і найбільш підготовленою, щоб обійняти посаду президента. При цьому він зазначив, що ці якості Клінтон демонструвала навіть тоді, коли справи йшли не дуже добре — вона просто ставала сильнішою. Говорячи про іншого кандидата в президенти США — Дональда Трампа, Обама жодного разу не назвав його на ім’я. «Я знаю, що інший хлопець говорить про те, як повернути Америці велич. Америка і так велика. І питання лише у виборі між тим, чи збираємось ми чіплятися за якесь уявне минуле, чи рухатися й досягти успіху в майбутньому», — заявив президент США.

Слід зазначити, що цей захід демократів дещо затьмарює триваючий скандал щодо службового листування Клінтон через приватну електронну пошту на посаді Держсекретаря. І буквально за декілька годин до мітингу директор ФБР Джеймс Комі заявив, що Клінтон «надзвичайно недбало» поводилася із секретною інформацією. Разом з тим він заявив: ФБР не рекомендує висувати кримінальні звинувачення проти колишнього Держсекретаря. Комі повідомив, що ФБР виявило принаймні 110 поштових повідомлень, які містять інформацію, що була таємною на момент їх надсилання Клінтон через особисту пошту.

Останнє опитування громадської думки, проведене з 1 до 5 липня, свідчить про перевагу Клінтон над мільярдером Трампом у 13%. При цьому, за результатами минулого опитування, проведеного з 27 червня до 1 липня, Клінтон випереджала Трампа на 9%.

«ПЕРЕМОГА ПРЕДСТАВНИКА ДЕМОКРАТИЧНОЇ ПАРТІЇ ЗАЛИШАЄ НА МІСЦЯХ БІЛЬШ ПЕРЕДБАЧУВАНІ МЕХАНІЗМИ»

Олександр ЦВЄТКОВ, американіст, професор, Дипломатична академія МЗС України:

— Залишилося кілька тижнів до з’їзду Республіканської та Демократичної партій, на яких буде остаточно вирішено долю тих, хто представлятиме ці політичні сили на президентських виборах 8 листопада.

І для Клінтон акцент прозвучав на вирішенні питання щодо використання її електронної пошти під час перебування на посаді Держсекретаря. Їй потрібно було зняти гостроту цього питання до початку прямих дискусій між претендентами від обох партій. Саме так можна розглядати її зустріч з ФБР і подальшу заяву керівника цього відомства, що проти Клінтон не буде порушено кримінальну справу. І завдяки прямій підтримці чинного президента-однопартійця вона зміцнила позиції претендента від Демократичної партії.

На мою думку, це була досить вдала і вчасна спроба. Хоча Клінтон, як свідчать різні опитування, випереджає Дональда Трампа на 6, а той на 13 відсотків, але вона провела спільну зустріч із чинним президентом, щоби зміцнити свій потенціал.

Певна річ, Республіканська партія буде й далі обговорювати питання порушення Клінтон правил використання електронної пошти. І говорити, що це питання було вирішено закулісно і не подавати її до кримінальної відповідальності. Але це буде слабкий хід, оскільки ФБР досить розумно представило офіційну позицію і не дало карт-бланш, відзначивши недоліки, яких надалі не припускалося. Стратегічного витоку інформації не відбулося, але вади в системі існували, і їх потрібно викорінювати. І це було зроблено дуже вчасно і стратегічно відповідально.

Тим часом можна відзначити, що у республіканців немає спільної, узагальненої підтримки свого кандидата. Більшість функціонерів або відмовчується, або очікує, що буде на з’їзді партії. Теоретично можна уявити: якщо Трамп у першому турі не пройде голосування, то там можуть виникнути інші кандидатури. Скоріше, партія буде його підтримувати, але без ентузіазму. Республіканці не в захваті від риторики Трампа та його заяв стратегічного плану, а також непередбачуваних пропозицій свого претендента.

Коли ж вести мову про український інтерес, то перемога представника Демократичної партії залишає на місцях більш передбачувані механізми. Тому можна поділяти думку нашого посла в США Валерія Чалого, який зазначив, що в нас немає критичних випадів до Клінтон. У нас є налагоджена робота з партійною та державною машиною від цієї партії. Після виборів зміняться фігури, але машина залишиться.

Якщо ж до влади в США приходить більш непередбачуваний претендент, то тут виникають питання, зокрема новий стратегічний розподіл. Тому нам буде складніше. І знову ж таки треба зазначити, що претендент непередбачуваний.

Попри те, що різні моделі передбачають перемогу Клінтон на президентських виборах у США, ще зарано стверджувати, що переможцем стане саме вона. Але, як ми бачимо в таборі демократів, робляться розумні кроки на підтримку лідируючого претендента від своєї партії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати