Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Папа Франциск проти «експорту демократії»

«Очільник католицької церкви недалекоглядний – так було з Гаванською декларацією і георгіївською стрічкою, так і зараз», - експерт
17 травня, 18:29
ФОТО REUTERS

Днями Папа Римський Франциск розкритикував Захід за спроби «експорту» свого бачення демократії в країни з відмінною політичною культурою на кшталт Іраку і Лівії. Про це він заявив в інтерв’ю французькій католицькій газеті «La Croix». «Перед обличчям сучасного ісламістського тероризму ми повинні замислитися над способом, у який надмірно західна демократія була експортована до країн із сильною владою та племінною структурою, як Ірак чи Лівія. Неможливо рухатися уперед без урахування цих культурних відмінностей», - сказав Папа Римський. Зауважимо, що аналогічну позицію займає і Кремль, який неодноразово словами своїх господарів висловлював відповідну критику Заходу.

Керівник Духовно-пасторального відділу Українського католицького університету, доктор богослов’я отець Юрій Саквук вважає, що церква не повинна втручатися в політику, проте в останній заяві очільника католицької церкви нічого такого він не помітив. «В заяві Папи я не бачу жодного втручання в політику. Не треба вважати, що є один суспільний лад, який найкращий для всіх і всюди. Потрібно подумати, як європейські цінності можуть вступити в діалог з місцевими, а не замінити їх».

Анатолій Колодній – релігієзнавець, заступник директора Інституту філософії імені Г. С. Сковороди – має з цього приводу іншу думку. «Папа Франциск часто, не розібравшись в ситуації дає коментарі, а потім тільки розуміє, що він сказав не те, що було потрібно. Так було з Гаванською декларацією, яку він підписав, а в ній було, по суті засудження Греко-католицької церкви. Не так давно йому прикріпили георгіївську стрічку, і він не знав, що це. Папа часто виступає недалекоглядним», - прокоментував він ситуацію «Дню».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати