Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Протокол чи політичний крок?

Про те, чому Трамп привітав Путіна з перемогою
22 березня, 11:47
ФОТО РЕЙТЕР

За два дні після президентських виборів у Росії президент  США Дональд Трамп таки привітав під час телефонної розмови переможця Володимира Путіна, інформує «Голос Америки». Про це Трамп заявив журналістам у Білому домі та підкреслив, що зустріч з Путіним може відбутися в «недалекому майбутньому». За його словами, під час неї вони обговорять «гонку озброєнь», ситуації в Україні, Сирії, Північній Кореї.

Тим часом The Washington Post з посиланням на власні джерела написала про те, що глава Білого дому не прислухався до порад від радників з національної безпеки, коли привітав Путіна з переобранням. За даними видання, він здійснив дзвінок попри те, що на матеріалах, які підготували для нього, великими літерами було зазначено: «НЕ ВІТАТИ».

Речниця Держдепартаменту США Хізер Науерт під час щоденного брифінгу пояснила дзвінок Трампа Путіну протоколом. «Ми бачили це від Макрона та інших світових лідерів, які зробили те ж саме, — сказала вона і продовжила: — Подобається це людям чи ні, ми маємо відносини з російським урядом. Це лише частина світу. Це просто реальність. Це не означає, що ми погоджуємося з  ними щодо всього... Ми були дуже чіткими, закликаючи їх до відповідальності за жахливі атаки, які продовжують мати місце в Східній Гуті, в Сирії, і ми вважаємо Росію відповідальною за це».

Тим часом американський сенатор від штату Аризона Джон Маккейн різко розкритикував такий крок глави держави. «Американський президент не веде за собою Вільний Світ, вітаючи диктаторів із перемогою на несправжніх виборах. І вчиняючи так щодо Володимира Путіна, президент Трамп образив кожного російського громадянина, якому відмовили в праві голосувати на вільних і чесних виборах, щоб визначити майбутнє їхньої країни, включаючи незліченних  російських патріотів, які ризикували, щоб протестувати та чинити опір путінському режиму», — йдеться в його заяві на сайті.

У коментарі «Дню»  американіст і професор Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр ЦВЄТКОВ зазначив: «Трамп таким чином продемонстрував, що для нього не важить думка його радників. А  дипломатичного протоколу він особливо не дотримувався й раніше». За словами експерта, так як загострюється ситуація з відстеженням російського сліду в передвиборчій кампанії, президент таким чином хотів показати свою незалежність від такого розслідування. Щодо зустрічі Трампа та Путіна  співрозмовник зазначив, що вона можлива, «оскільки йдуть міжнародні переговори по кількох каналах». «Маккейн не вперше виступає з критикою кроків президента, його підходів до вирішення ситуацій і дотримання протоколу джентльмена. Для нього вибори і те, як вони проходили, зокрема, на окупованих територіях, виглядають як тоталітарний підхід», — додав експерт.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати