Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ставки дуже високі»

Під час робочої зустрічі в Брюсселі 29 лідерів Альянсу схвалили рішення про членство НАТО в Глобальній коаліції проти тероризму і розподіл тягаря витрат на оборону
25 травня, 19:25
ФОТО REUTERS

Під час робочої зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу, що відбувається в новій будівлі штаб-квартири НАТО, у порядку денному буде два питання. Про це заявив 25 травня генсек НАТО Єнс Столтенберг у вступному слові для журналістів.

По-перше, посилення ролі НАТО в боротьбі проти тероризму, а по-друге, справедливий розподіл фінансового тягаря в Альянсі.

«Ми робимо прогрес в обох питаннях. Упродовж багатьох років НАТО активно залучене до боротьби з тероризмом. Сьогодні ми ухвалимо план посилення внеску НАТО в цю боротьбу, а також ухвалимо рішення про розширення нашої підтримки Глобальній коаліції із завдання поразки «Ісламської держави», — наголосив Столтенберг.

За його словами, всі 28 союзників є членами Глобальної коаліції, і сьогодні вони дадуть згоду про членство НАТО в цій коаліції.

«Це дасть сильний політичний сигнал про відданість та єдність НАТО боротьбі проти тероризму, а також поліпшить координацію всередині коаліції. Але це не означає, що НАТО буде задіяно в бойових операціях», — сказав генсек.

Він повідомив, що союзники дадуть згоду на заснування нового антитерористичного підрозділу в штаб-квартирі НАТО заради поліпшення обміну розвідувальною інформацією, зокрема щодо іноземних бойовиків.

Стосовно теми розподілу фінансового тягаря Столтенберг нагадав, що на саміті в Уельсі 2014 року всі союзники погодилися витрачати більше і краще на оборону, зокрема, збільшити військові видатки до 2% ВВП упродовж десятиліття.

За його словами, 2015 року скорочення військових бюджетів припинилось, а вже наступного року загальні витрати європейських союзників та Канади збільшилися на мільярди доларів. При цьому генсек наголосив, що йдеться не лише про гроші, а й про сучасні спроможності, значні внески в місії, операції НАТО.

«Сьогодні ми погодимось щороку розробляти національні плани, в яких буде відображено, як союзники збираються виконувати свої обіцянки, і ми зможемо спостерігати, чи відповідають слова діям», — наголосив Столтенберг.

Завершив вступну промову генсек словами: «Ставки дуже високі, йдеться про нашу безпеку в дедалі менш стабільному світі».

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи справді зазначені заходи допоможуть у боротьбі з тероризмом, генсек сказав, що 28 країн НАТО є членами Глобальної коаліції і сьогодні вони дадуть згоду про членство НАТО в цій коаліції.

Крім того, додатково передбачено створення посади спеціального представника з координації зусиль НАТО в боротьбі з тероризмом. За його словами, завдяки приєднанню НАТО до глобальної коаліції з боротьби проти «Ісламської держави», ухваленню плану посилення внеску НАТО в цю боротьбу Альянс демонструє єдність союзників і водночас забезпечує практичний інструмент.

Генсек додав, що тема Росії обговорюватиметься під час робочого засідання. «Саме через дії Росії на сході України та анексію Криму НАТО збільшує свою присутність на східному фланзі Альянсу», — сказав він. І тим самим ми посилаємо сильний месидж, забезпечуючи надійну оборону-стримування й підтримуючи діалог з Росією, наголосив генсек.

За його словами, розміщення чотирьох бойових груп у країнах Балтії та Польщі свідчить про те, що НАТО адаптується і змінюється. Він нагадав, що рішення про розміщення цих груп було ухвалено на Варшавському саміті і зараз воно імплементується. «Це посилає сильний сигнал єдності, надійного стримування, тому що міжнародні сили будуть розміщенні в Польщі та трьох країнах Балтії. Це розміщення оборонних спроможностей у пропорційний спосіб у відповідь на агресивні дії Росії в Україні», — зазначив генсек.

З іншого боку, коментуючи присутність чорногорського прем’єр-міністра Душко Марковіча на робочій зустрічі, Столтенберг відзначив також, що ми вітаємо Чорногорію як 29-го члена Альянсу. «Це — важливо для Чорногорії, це — важливо для Західних Балкан і загалом для НАТО. Це показує, що двері НАТО залишаються відчиненими, що Чорногорія виконала важливі реформи, які надали цій країні можливість стати новим членом Північноатлантичного альянсу», — сказав генсек НАТО.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи підтримуватиме Альянс посилення санкцій проти Росії за відсутність прогресу з боку Москви у виконанні Мінських домовленостей, Столтенберг зазначив, що НАТО підтримує санкції, які запровадили ЄС і США проти Росії. «Я вважаю, що санкції надзвичайно важливі як реакція на нелегальну анексію Криму, а також внаслідок невиконання Росією Мінських домовленостей», — наголосив він.

Зрозуміло, що головна увага на цьому саміті буде прикута до президента США Дональда Трампа, який вперше як глава найпотужнішої у світі держави братиме участь у цьому форумі. Зокрема, яку займе він позицію, якщо українське питання буде порушено кимсь із союзників під час робочої зустрічі.

У цьому плані оптимізму додає заява Трампа під час зустрічі з президентом Італії Серджо Маттарелло та прем’єром Паоло Джентілоні. Як повідомляє сайт Білого дому, «президент Трамп підтвердив трансатлантичну єдність щодо відповідальності Росії за її дії в Криму і на сході України, а також наголосив на важливості переконати Росію виконати свої зобов’язання згідно з Мінськими угодами».

Оскільки робоча зустріч 29 членів Північноатлантичного альянсу завершиться пізно ввечері, то читачі «Дня» можуть ознайомитися з результатами цього міні-саміту в наступних номерах і на сайті «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати