Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стурбованість Мааса vs принципи Клімкіна

Чому шанси на реалізацію міжнародного моніторингу за свободою судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці є нульовими
24 січня, 11:37
ФОТО УКРІНФОРМ

Схоже, що робочий візит федерального міністра закордонних справ Німеччини Гайко Мааса спочатку в Москву, а потім до Києва не приніс жодного прогресу в реалізації Мінського процесу. Тож сподівання понад 50-ти українських і німецьких журналістів, понад 20 телекамер, які більше трьох годин чекали на спільну прес-конференцію міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та його німецького колеги, щоб почути хоча б про певний поступ у забезпеченні стабільної свободи навігації в Керченській протоці, виявилися марними.

«МИ, НІМЕЦЬКА СТОРОНА РАЗОМ ІЗ ФРАНЦУЗЬКОЮ, Є ВІДПОВІДАЛЬНИМИ ЗА ЗУСИЛЛЯ, ЩОБ БУЛА ДИНАМІКА У МІНСЬКОМУ ПРОЦЕСІ»

У своїй заяві пресі шеф німецької дипломатії визнав: «Ми не змогли домогтися відновлення перемир’я». Водночас він зазначив, що Німеччина готова підтримувати Україну в цьому питання. Продовжуючи свій виступ пан Маас наголосив: «Ми терміново потребуємо прогресу у Мінському процесі».

Німецький міністр повідомив, що він обговорював це питання у Москві, і додав: «Ми з французькою стороною є відповідальними за зусилля, щоб була динаміка у Мінському процесі».

«РОСІЯ МАЄ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СВОБОДУ МОРЕПЛАВСТВА В АЗОВСЬКОМУ МОРІ НА СТАЛІЙ ОСНОВІ»

Однак виникає питання, чому пан Маас чітко не назвав ще одну сторону - російську, яка безпосередньо несе відповідальність за все, що відбувається в окремих районах Донецької та Луганської областей, чому не закликав Росію забрати звідтіля все озброєння, своїх солдат, а якщо говорити формулюваннями Мінських домовленостей, забезпечити тривале стале перемир’я, відвести важкі озброєння і допустити спостерігачів ОБСЄ на всю територію окупованого Донбасу і українсько-російського кордону, який не контролює Київ.

Чомусь про це не став говорити шеф німецької дипломатії, хоча саме реалізація перших трьох безпекових пунктів Мінських домовленостей відкриває шлях для миру і подальшої реінтеграції окупованих територій до складу України. Натомість він висловив стурбованість становищем в Азовському морі і повідомив, що порушив це питання з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, і розповів, чого очікує Берлін. Росія, продовжив він, має забезпечити свободу мореплавства в Азовському морі на сталій основі.

Однак пан Маас так і не сказав, як це можна забезпечити, а лише розповів, що сьогодні вранці під час зустрічі з російським міністром він говорив про заходи підвищення прозорості і залучення світової спільноти, щоб могли знайти рішення щодо проходження кораблями Керченської протоки на постійній основі.

Нагадаємо, йдеться про пропозицію Німеччини та Франції щодо міжнародного моніторингу за свободою судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці.  На пряме запитання журналістів, коли така моніторингова місія може бути створена, німецький міністр не дав прямої відповіді, зазначивши лише: «Ми не далеко просунулись у цьому питанні, оскільки потрібно буде залучити експертів, тож існування місії залежатиме від тих, хто вестиме переговори».

«ЯКЩО МІЖНАРОДНА ПРИСУТНІСТЬ НАМ ТУТ ДОПОМОЖЕ, А РОСІЙСЬКА ВЛАДА НЕ МАНІПУЛЮВАТИМЕ НЕЮ, МИ, БЕЗУМОВНО, ЦЕ ВІТАЄМО»

Зі свого боку Павло Клімкін прокоментував наступним чином таку ініціативу: «Якщо міжнародна присутність нам тут допоможе, а російська влада не маніпулюватиме нею, ми, безумовно, це вітаємо».

Глава української дипломатії пояснив у своєму виступі принципи, на яких має базуватись моніторингова місія. По-перше, для України неприпустима ідея отримання згоди окупанта щодо доступу до окупованої території. І по-друге,  моніторинг має базуватися на чіткій політичній позиції щодо неправомірності узурпації Росією суверенних прав України. По-третє, Україна наполягатиме на тому, що механізм моніторингу має бути зосереджений на досягненні свободи навігації.

Але знову таки, зі слів німецького міністра, зрозуміло, що саме від Росії залежить знаходження такого рішення.

«ДЛЯ ФЕДЕРАЛЬНОГО УРЯДУ Є НЕПРИЙНЯТНИМ АРЕШТ УКРАЇНСЬКИХ МОРЯКІВ ТА УТРИМАННЯ ПОЛІТИЧНИХ В’ЯЗНІВ, ЗОКРЕМА СЕНЦОВА»

Один український дипломат сказав «Дню» в режимі off the record, що шанси організувати таку моніторингову місію є нульовими. Інший дипломат вважає, що попереду велика боротьба за реалізацію цієї ідеї.

Те ж саме стосується заяви пана Мааса, що для федерального уряду є неприйнятним арешт українських моряків та утримання політичних в’язнів, зокрема Сенцова. «Це питання має велике значення і має бути вирішено російською стороною. Ми не будемо поступатись у цьому питанні», - наголосив німецький міністр.

Але ж ми бачимо, що після 2014 року Росія порушила десятки міжнародних угод, меморандумів, домовленостей і не збирається їх виконувати та загалом дотримуватись міжнародного права. То, мабуть, відповідно треба шукати вже нові механізми, щоб змусити Росію поводити себе цивілізовано, а не продовжувати шукати домовленості, консенсус, який влаштує російський режим.

«ПОШИРЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАВИЛ НА ГАЗОПРОВІД «ПІВНІЧНИЙ ПОТІК» Є ЄДИНИМ ЕФЕКТИВНИМ СПОСОБОМ ЗРОБИТИ НАШІ ТРИСТОРОННІ КОНСУЛЬТАЦІЇ ЕФЕКТИВНИМИ»

На прес-конференції журналісти знову почули від німецького міністра, що «Північний поток-2» є комерційним проектом, у якому беруть участь не лише німецькі, а й європейські компанії. Як відомо, Україна, балтійські країни, Польща та США вважають цей проект політичним. Однак цих аргументів не хочуть почути в Берліні.

Тож українська сторона вирішила скористатися новим інструментом проти «Північного потоку-2» - поширенням європейських правил на цей газопровід. «Ми вважаємо, що поширення європейських правил на газопровід «Північний потік» є єдиним ефективним способом зробити наші тристоронні консультації (ЄС – Україна – РФ. – Авт.) ефективними і конструктивними», - наголосив Клімкін. На його думку, це дасть можливість перевести дискусію в раціональну площину.

Він також повідомив, що Україна зараз обговорює з Єврокомісією застосування стосовно української ГТС європейських правил. «Якщо наша ГТС буде підпадати під європейські правила, - продовжив міністр, - то, звичайно, «Північний потік-2» теж має відповідати європейським правилам…. Це дозволить забезпечити реальну конкуренцію, стабільність у постачанні і життєздатність нашої української ГТС».

Водночас він зазначив, якщо транзиту українською територією не буде, то Росія застосує абсолютно інші методи для дестабілізації України.

Треба зазначити, що пан Маас не дав чіткої відповіді на питання журналістів, чи буде «Північний потік» підпадати під європейські правила. Він також не пояснив, хто гарантуватиме транзит російського газу через українську ГТС, а лише наголосив: «Транзит через Україну має бути забезпечено».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати