Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Технічна» відставка Манафорта

Експерти «Дня» про наслідки для Трампа усунення з кампанії політтехнолога екс-президента України Віктора Януковича
20 серпня, 13:21
Фото Reuters

У п’ятницю кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що прийняв відставку керівника своєї кампанії Пола Манафорта. «Вранці Пол Манафорт запропонував і я прийняв його відставку з кампанії. Я дуже вдячний за велику роботу, яка допомогла досягти того, що ми маємо наразі, зокрема за роботу в процесі делегування і конвенції. Пол - справжній професіонал, і я бажаю йому всіляких успіхів», - йдеться у заяві Трампа, розміщеній на сайті.

67-річний політтехнолог, який свого часу працював в Україні і допоміг лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу стати президентом, останнім часом викликав різку критику на свою адресу. Це сталося, зокрема, після того, як українські правоохоронці підтвердили наявність його прізвища у документах, які, як припускається, описують багатомільйонні нелегальні виплати, що їх у 2007-2012 роках здійснювала Партія регіонів.

Манафорт заперечував звинувачення на свою адресу. Але виявилося, що його прізвище фігурує у списках так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. Зокрема у цій так званій «амбарній книзі» Партії регіонів містяться документи, які нібито підтверджують незаконні виплати, загалом на суму близько 2 млрд доларів, цією політичною силою низці колишніх та нинішніх високопосадовців і політиків. Наприкінці травня цього року їх передав до Національного антикорупційного бюро України колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак.

 Минулої неділі видання New York Times з посиланням на дані українського Антикорупційного бюро повідомило, що у не розкритій досі частині "чорної бухгалтерії" прізвище Пола Манафорта згадується 22 рази. Загалом ідеться про виплати на суму в 12,7 млн доларів, здійснені протягом 2007-2012 рр.

У п’ятницю тему співпраці Пола Манафорта з колишнім керівництвом України продовжило агентство АР. Посилаючись на електронні листи, що потрапили у розпорядження агенції, журналісти стверджують, що пан Манафорт та його соратники проводили у США «приховану агітаційну кампанію на користь уряду України за правління колишнього президента Віктора Януковича».

Агентство стверджує, що колишній радник пана Януковича Пол Манафорт та його заступник Рік Гейтс фактично працювали як агенти – люди, які лобіюють у США інтереси іноземних політичних лідерів чи партій. При цьому вони начебто у порушення законодавства не подали звіт про таку діяльність до американського міністерства юстиції. Таке порушення є кримінальним злочином і має наслідком покарання до п’яти років позбавлення волі і штраф до 250 тис. доларів.

Інформація про ймовірні зв’язки пана Манафорта з поваленим проросійським лідером України стала приводом для того, аби у понеділок менеджер президентської кампанії Гілларі Клінтон Роббі Мук заявив, що команда Дональда Трампа повинна розкрити всі свої зв’язки з Росією. При цьому у штабі демократів нагадали про «пропутінські політичні позиції, які взяв на озброєння Дональд Трамп».

Пол Манафорт був досить тісно пов’язаний з українською політикою від часу, коли українці вийшли на перший Майдан. Після поразки Віктора Януковича на президентських виборах 2004 року він став політтехнологом самого Януковича, а також його Партії регіонів. Співпрацюючи з ним, Партія регіонів спромоглася посісти перше місце на парламентських виборах 2006 та 2007 років. Крім того, саме пан Манафорт був технологом переможної для Віктора Януковича президентської кампанії 2010 року. У 2014 році Пол Манафорт брав участь у парламентській виборчій кампанії партії "Опозиційний блок", яка утворилася на руїнах Партії регіонів після перемоги Євромайдану.

«День» звернувся до американських експертів з проханням прокоментувати відхід Манафорта і розповісти, як це може вплинути на кампанію Трампа, його проросійську риторику і шанси бути обраним. 

 «Історія про роботу Манафорта на Януковича додає до негативного іміджу Трампа»

Адріан Кармазін, спеціальний радник зі  стратегічних комунікацій та розвитку Фундації  США - Україна, екс-керівник Української служби "Голосу Америки", Вашингтон:

Деякі коментатори вважають, що це означає, що зусилля Манафорта домогтися, аби дії Трампа виглядали більше як «президентські» (утримуватись від висловлення суперечливих думок), не працюють для Трампа. Також історія про роботу Манафорта на Януковича і Партію регіонів та олігархів була у топ новинах у США впродовж тижнів і додає до негативного іміджу Трампа, який має дружні стосунки з такими диктаторами, як Путін. Тому тепер «скандал» з Манафортом має відійти.

«Такий розлад у команді призведе до ще одного тижня негативних статей і зашкодить Трампу»

Адріан Карнацький, старший науковий співробітник Атлантичної Ради США, Myrmidon Group, LLc, Вашингтон:

На мій погляд, нічого не зміниться в політиці Трампа щодо Росії. Генерал Флінн і Картер Пейдж залишаються ключовими радниками і є пропутінськими. І стаття у Politico, яка пов'язує ключового помічника Манафорта в Україні з ГРУ, здається, стала тією соломинкою, яка зламала спину верблюда.

Новий директор кампанії Трампа має зв’язки з крайніми правими, зокрема з такими людьми, як Найджел Фарадж. Це наводить на думку про те, що крайнє праві погляди Путіна як "консервативного" бастіону "християнських" цінностей проти ісламістської загрози і проти антинаціональної і антисвітської ліберальної культури США і ЄС знайдуть відлуння у темах Трампа.

Я думаю, що такий розлад у команді призведе до ще одного тижня негативних статей і зашкодить Трампу. Для нього найкращий шанс відвернути негативні тенденції це - вересневі дебати з Гілларі Клінтон.

«Скандал із Манафортом - це не одна з основних причин падіння підтримки Трампа»

Лінкольн Мітчел, політолог, колишній професор Колумбійського університету, автор книги The Democracy Promotion Paradox:

Манафорт пішов у відставку в розпалі великого перетрушування кампанії. Можна упевнено сказати, що Трамп попросив Манафорта піти у відставку, а це означає, що Манафорта, по суті, було звільнено. Передумовою для цього були дві причини. По-перше, останні кілька тижнів були негативними для кампанії Трампа. Для нього дані опитування громадської думки були погані і його перспективи перемоги не були хорошими. Отже, він відчув необхідність зробити зміни, і Манафорт, який не був спроможним покращити дані опитувань для Трампа, став жертвою цього. По-друге, оскільки все більше з’являлось деталей про нечистоплотні угоди Манафорта в Україні, то ставало дедалі зрозуміліше, що він шкодить кампанії і має піти.

На мою думку, скандал із Манафортом - це не одна з основних причин падіння підтримки Трампа в останні дні і тижні. Більшість виборців не дуже турбують подібні речі. Проте цей скандал допоміг змалювати образ Трампа як такого, хто не оточує себе порядними компетентними людьми, і це вдарило по його рейтингах. Відхід Манафорта навряд чи сприятиме різкому зростанню підтримки Трампа в опитуваннях громадської думки. Нові люди у команді, не маючи українських зв’язків, як це було у випадку з Манафортом, ймовірно, меншою мірою здатні допомогти Трампу переконати виборців, які вагаються, в ключових штатах.

Насамкінець, можливо, що відхід Манафорта змусить Трампа дистанціюватись від проросійської позиції, але у нього є інші консультанти, які мають зв'язки з Росією, і він сам, можливо, має ділові зв'язки з Росією, тому я не впевнений, що це станеться.

«Він порушив закон США, коли лобіював за іноземний уряд (Януковича, який був при владі в той час) тут, у США»

Професор Обрі Джюетт, політолог, Факультет політичних наук Університету Центральної Флориди:

Хоча технічно Манафорт пішов у відставку, я думаю, цілком очевидно, що його було усунуто з кампанії Трампа. Виглядає так, що він порушив закон США, коли лобіював за іноземний уряд (проросійський уряд колишнього українського президента Віктора Януковича, який був при владі в той час) тут, у США. Хоча і Трамп був трохи більш проросійський та пропутінський, ніж більшість американських посадових осіб, звинувачення про те, що Манафорт лобіював, намагаючись отримати більш сприятливе висвітлення у пресі і ставлення до Януковича, без повідомлення уряду США, переходить межу. Одна річ бути більш проросійським, і зовсім інша - активно просувати проросійські позиції шляхом таємної лобістської діяльності. Крім того, звинувачення про те, що Манафорту, можливо, були виплачені мільйони доларів за таку роботу, також виглядає не дуже добре.

Я думаю, цілком можливо, що Трамп може стати менш проросійським та пропутінським після відставки Манафорта. Я очікую, що він принаймні не говоритиме про це дуже багато і приглушить свою підтримку Росії і Путіна.
Якби Манафорт залишився в кампанії, я думаю, це зашкодило б Трампу в опитуваннях громадської думки. Але навіть тепер, коли він пішов, я вважаю, це ще трохи шкодитиме Трампу, оскільки виборці думатимуть, що його кампанія - в безладді. Однак протягом наступних декількох тижнів цей інцидент із Манафортом відійде (якщо Трамп не продовжуватиме говорити про Росію і Путіна в захоплених виразах).

Не виключено, що Трамп може розвернути назад спад в опитуваннях громадської думки, але йому треба бути більш дисциплінованим і потрібно, щоб Гілларі припустилась кількох помилок. Для того, щоб знову почати рухатися вгору в опитуваннях громадської думки, Трампу треба приділяти більше уваги питанням, які співзвучні його прихильникам (покласти край нелегальній імміграції, зберігати людей у безпеці від тероризму і вітчизняних злочинців, а також допомогти оживити економіку за рахунок поліпшення торговельних угод ) і припинити говорити про речі, у яких він виглядає нечутливим (нападаючи на батьків солдата, який загинув на службі США) або таким, що знає, про що він говорить.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати