Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Увага — на Віндзор

У суботу, 19 травня, відбудеться весілля принца Гаррі та Меган Маркл
17 травня, 19:10

Великобританія, а разом з нею і весь світ перебувають у передчутті свята, що нарешті відбудеться 19 травня — британського королівського весілля. Доки принц Гаррі та його наречена американська акторка Меган Маркл здійснюють останні приготування до знакового для них дня, ЗМІ з подвійною силою обговорюють деталі та секрети урочистостей, завершуючи більш ніж чотиримісячний марафон обговорення деталей свята.

ЧОМУ БРИТАНЦІ ЧЕКАЮТЬ ВЕСІЛЛЯ КОРОЛІВ?

Найбільш вірні та відчайдушні фанати вже зайняли свої позиції на вулицях Віндзора та пильнують їх навіть уночі, аби в день свята бодай одним оком побачити молодят, як проїжджають повз. Загалом очікується, що в цей день місто відвідають понад 100 тис. туристів. Одне із пояснень такої прискіпливої уваги — передсвятковий настрій. Наприклад, нині королева Єлизавета II, а тоді ще 21-річна принцеса вийшла заміж за герцога Единбурзького Філіпа Маунтбеттена 1947 року, і тоді подія подарувала стомленим від війни британцям промінь радості та надії. На вулицях люди шикувалися у черги в пошуках роботи, продуктів і просили милостиню, родини, розірвані війною, намагалися возз’єднатися, деякі жінки втратили чоловіків, які пішли з дому на поле битви та ніколи не повернулися, пише The Washington Post. «Коли влітку було оголошено про заручини Єлизавети та Філіпа Маунтбеттена, багато британців привітали новину. Після стількох страждань перспектива королівського весілля, здавалося, піднесе дух  нації», — йдеться в статті. Тепер подружжя, яке минулого року відзначило 70-річний — платиновий — ювілей спільного життя, очікують у якості гостей на весіллі їхнього онука.

ДЛЯ ТИХ, ХТО НЕ ОТРИМАВ «ЗОЛОТОГО КВИТКА»

Вінчання Гаррі та Меган відбудеться в каплиці святого Георгія у Віндзорському палаці опівдні за лондонським часом. Цікаво, що всього за тиждень до події, королева Єлизавета II власноруч підписала так званий Instrument of Consent — рукописний документ, яким вона дає свою офіційну згоду на шлюб онука з Меган Маркл. Після вінчання молодята проїдуться вулицями Віндзора, вітаючись із людьми. Пізніше відбудеться прийом для гостей свята. А ввечері батько Гаррі — принц Чарльз — влаштує приватний прийом для близьких друзів і родини. Глядачі зможуть побачити все, крім обох прийомів. У Британії подію транслюватимуть канали BBC, Sky News, ITV, у США — CBS, NBC, ABC New, BBC America.

АТРИБУТИ СВЯТА

Гаррі та Меган, готуючись до церемонії, усе ж привідкрили завісу таємниці. Наприклад, вони розповіли, що каплицю святого Георгія прикрасять білими трояндами, піонами та наперстянками, а також гілками бука, берези, граба. Розробку дизайну доручили флористу Філіппі Кредок, яка має створити композицію, що відповідатиме «диким та природним ландшафтам, із яких були взяті рослини», пише Бі-Бі-Сі. На вечірньому прийомі з нагоди весілля гостей почастують лимонним тортом із сиропом бузини, прикрашеним вершковим кремом і живими квітами. Як повідомили в Кенсингтонському палаці, він матиме «яскравий весняний смак» і спече його власниця пекарні Violet Клер Птак. Запрошення на весілля були виконані на британському папері чорним і золотистим чорнилами зі США. Втім, найбільшою таємницею поки що залишається, хто саме став дизайнером весільної сукні нареченої: поки що ЗМІ лише роблять припущення з цього приводу, згадуючи таких дизайнерів, як Erdem, Ralph&Russo чи Alexander McQueen. Тим часом Independent відзначає, що в той час, як світ нетерпляче очікує можливості побачити весільну сукню нареченої, дизайнери чекають можливості її зімітувати, як тільки Меган з’явиться біля вівтаря.

БЕЗПЕКА: ГОТОВНІСТЬ НОМЕР ОДИН

У найближчі 72 години Віндзор охоронятимуть так пильно, як жодне інше місто світу, зазначає Reuters. Адже рівень загрози в країні досі перебуває на другому рівні — у зв’язку з минулорічними нападами терористів, що забрали життя понад 30 людей. Під час весілля старшого брата Гаррі — Вільяма та його нареченої Кейт Міддлтон вулиці Лондона патрулювали 5 тис. поліцейських. Скільки правоохоронців пильнуватимуть спокій Гаррі, Меган та королівських гостей — у поліції не повідомляють. Проте відомо, що в місті буде перекрито дороги, чергуватимуть озброєні полісмени,  а перед тим, як дістатися вулиць, що оточують палац, люди повинні будуть пройти перевірку та сканування, на кшталт того, що відбувається в аеропортах.

СКІЛЬКИ КОШТУВАТИМЕ ВЕСІЛЛЯ?

Доки одні переймаються романтикою, інші підходять по події з практичної точки зору. Ресурс Bridebook підрахував, що весілля коштуватиме 32 млн фунтів стерлінгів. Водночас Reuters сподівається на те, що подія принесе британській економіці набагато більше — 500 млн фунтів стерлінгів. СNN Money пише, що більшою мірою кошти прийдуть від покупок сувенірів на пам’ять про подію, їжі та напоїв для вечірок, проте минулий досвід свідчить, що значні королівські події «не завжди продукують великі гроші, яких би хотів бізнес». Американський ресурс наводить дані британського Офісу національної статистики, згідно з яким весілля Вільяма та Кейт 2011 року не призвело до помітного зростання економіки — за даними компанії PwC, подія принесла 107 млн фунтів.

ТРАДИЦІЇ ТА ЇХ ПОРУШЕННЯ

Меган і Гаррі вже неодноразово дорікали за порушення королівських традицій. Один із прикладів — рішення одружитися в суботу, адже зазвичай монархи беруть шлюб у будній день, таким чином даруючи своїм підданим додатковий вихідний і можливість розділити з ними радість. Наприклад, Кейт і Вільям одружилися в п’ятницю, Єлизавета і Філіп — у четвер, а Діана та Чарльз — у середу. Також пара попросила гостей не дарувати їм традиційних подарунків, а закликала краще витратити кошти на благодійність і додала список організацій, які можуть допомогти в цьому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати