Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як у Польщі сприймають російсько-українську війну?

Андрій ДЕЩИЦЯ: «Німеччина і Франція тепер також є співвідповідальними за дотримання Мінських угод»
19 лютого, 11:40
ФОТО ІВАНА ЛЮБИШ-КІРДЕЯ

Польща, яка сама колись заплатила високу ціну за зволікання Європи у боротьбі з Росією, сьогодні прекрасно розуміє, що відбувається в Україні і чим усе може скінчитися. Про це «Дню» розповів Посол України в Польщі Андрій Дешиця. Інтерв’ю записувалось у Варшаві під час українсько-польського пленеру іконописців.

Пане посол, як на рівні офіційної Польщі сприйняли результати Мінських переговорів?

— Як і в Україні, тут є різні думки щодо цього. В Польщі це сприйняли, як своєрідний крок у бік примирення. Тому у відгуках є певне сподівання, що конфлікт вдасться вирішити дипломатичним шляхом. Однак майже всі, з ким я спілкувався, а серед них і політики, і експерти, усвідомлюють, що для повного миру потрібно зробити набагато більше.

А як ви особисто сприйняли результати переговорів?

— Я думаю, що кожні переговори, які стосуються мирного врегулювання ситуації, потрібні. І результати, яких можна було досягти на цих переговорах — дуже для нас важливі. Серед них, по-перше, припинення вогню, по-друге — контроль над кордоном. Досягти їх було нелегко. Адже коли тільки починалися розмови про переговори, я перебував у Женеві. І вже тоді було зрозуміло, що російська делегація не налаштована на мирне врегулювання. Їхній підхід був конфронтаційним, і таким, що допускав можливість провокацій. Тому те, що вдалося підписати певний документ, — це досягнення. А також важливо те, що відбулося це за присутності Німеччини і Франції, які тепер також є співвідповідальними за їх дотримання.

Але ж домовленостей російська сторона не дотримує. Отже, що повинні робити Німеччина та Франція?

— Як говорила пані Меркель, Путін відповідатиме за те, що ці домовленості не виконуються. І на мою думку, позиція Німеччини буде більш жорсткою і стосовно Путіна, і в напрямі створення більш чіткої об’єднаної позиції Європи щодо Росії.

Йдеться тільки про санкції?

— Поки що ми говоримо про посилення та розширення санкцій. Але ми не повинні виключати і сценарій надання Україні зброї.

В одному із останніх інтерв’ю ви, зокрема, зазначили, що вже ведуться переговори про надання Україні зброї Польщею. На якому етапі ці домовленості?

— Ми проводимо переговори, ведуться консультації між відповідними відомствами, зокрема, Міністерством оборони. Польська сторона не виключає такої можливості. Але остаточне рішення ухвалюватимуть, коли обидві сторони будуть до цього готові.

— Хто виступив ініціатором цих переговорів?

— Україна. Але і польська сторона говорить, що не може відкидати можливості надати Україні зброю.

Як ви раніше говорили, що межа конфлікту досить близька до кордонів Польщі. І тут це розуміють...

— Польща, мабуть, найкраще це розуміє. Із двох причин. Перша — це недалеко. Друга — Польща мала подібні сторінки в своїй історії, коли 1939 року вона була поділена між Радянським союзом та Німеччиною.

Чи змінює Польща свою позицію щодо України?

— Думаю, наразі позиція більш чіткої реакції світу на події в Україні, дозріває. Іноземні дипломати (я маю на увазі не окремо пропольських партнерів), усе краще розуміються на ситуації в Україні. І все більше країн розуміють, що їхні уряди мають зайняти жорсткішу позицію щодо Росії, адже вона не виконує домовленостей, які були досягнуті впродовж останніх кількох місяців. Не кажучи про договори, які вона з Україною підписала. Тому, мені здається, що це, як снігова лавина, що збільшується. І особливо це помітно серед європейських політиків, що зміцнюють свою позицію щодо російської агресії. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати