Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євген ГОЛОВАХА: «Наша влада не рахується з цивілізованими формами протесту»

19 липня учасники Літньої школи журналістики зустрілися із відомим українським соціологом Євгеном ГОЛОВАХОЮ
19 липня, 19:33

Минулої ночі київський «Беркут» розігнав мітингувальників на Майдані незалежності. Люди протестували проти свавілля міліції у Врадіївці, вимагаючи реформ Міністерства внутрішніх справ. Колона з Миколаївщини прибула в Київ днями раніше, правда, з самої Врадіївки там було лише кілька чоловік. Решта –небайдужі громадяни та партійні активісти. Політики (в даному разі, опозиційні), як часто це у нас буває, не втрачають зайвої можливості попіаритися на окремих суспільно-політичних темах. Але це тема окремої дискусії. В будь-якому випадку, громадяни мають право на протест. 

Із запитання на цю тему почалася розмова учасників Літньої школи журналістики з відомим українським соціологом Євгеном ГОЛОВАХОЮ. «У нас склалася дуже дивна ситуація, коли громадяни починають більше боятися правоохоронців, ніж злочинців, - наголосив гість «Дня». - Це взагалі страшна річ. Справа в тому, що злочинці можуть тільки порушувати закони і уникати відповідальності, а правоохоронці не тільки порушувати закон, але користуючись своїм офіційним положенням уникати будь-якої відповідальності. Взагалі виявилося, що міліція за останні 20 років залишається найбільш корумпованою».

Євген Іванович – давній друг та автор газети «День». «Хто «День» читає, той – наш… Її не можна не читати», – вважає він

На запитання Лариси Олексіївни, чи є у нього відчуття, що з часом інтелектуальний простір для спілкування звужується, Євген Головаха відповів: «Мені з моїми аспірантами зараз цікавіше спілкуватись ніж у 90-ті роки, бо це люди більш серйозні, краще розуміють все, що відбувається в цьому житті, та більш відповідальні за себе. У них я бачу індивідуальність та зацікавленість, що виходить за межі власного виживання»

Нагадаємо, напередодні мітингувальники протестували біля будівлі МВС, а деяким з них навіть вдалося потрапили на аудієнцію до міністра Віталія Захарченка, щоб озвучити свої вимоги. Проте це не вберегло їх від розгону.

«Ми вирішимо свої проблеми, коли перестанемо бути маргіналами…», - підкреслив Євген Іванович

Євген Головаха: «Якщо суспільство хоче бути розвиненим, воно повинне змінювати своє ставлення до науки, бо це – головний чинник розвитку сучасної економіки, фундаментом якої є вже не матеріальне виробництво, а інформаційне»

«Беркут» - це хлопці, які виконують наказ, - продовжує Євген Іванович. - Це їх безпосередня робота, нічого іншого вони не вміють. В даному випадку, треба починати з тих, хто дає такий наказ. А тут ситуація дуже складна. Віддають накази, на жаль, ті люди, які вмонтовані в цю систему. Так було і в радянські часи. Єдине, чим відрізняється нинішня ситуація – міліція зустрічає агресивний спротив. Але на Майдані агресивного спротиву не було. Просто наша влада не хоче рахуватися навіть з цивілізованими формами протесту. І це ми вже бачили в багатьох випадках».     

Євген Головаха – про вступ до ЄС: «Якщо ми підемо в напрямку пострадянської інтеграції, тоді матимемо ще більш дезінтегровану країну з багатьма проблемами, які потім вирішити не зможемо. Це – справжня загроза для цілісності. якщо ми підемо в Європу, то зможемо зберегти свою цілісність та національну ідентичність»

Ну і в подарунок – значок лектора Літньої школи «Дня»

Які рецепти виходу із ситуації? В якому духовно-моральному стані знаходиться українське суспільство? Що робити з феноменом «аморальної більшості»? Куди має рухатися Україна? Відповіді на ці запитання читайте в найближчих номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати