Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Генеральна репетиція

Вчора у парламенті навчали депутатів-новачків
25 травня, 00:00
КЕРІВНИК ПІДГРУПИ З ПИТАНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ В’ЯЧЕСЛАВ КОВАЛЬ ПОЯСНЮЄ ЖУРНАЛІСТАМ, ДЛЯ ЯКИХ УЧОРА ПРОВЕЛИ ЕКСКУРСІЮ ПО ЗАЛУ ЗАСІДАНЬ, СХЕМУ РОЗМІЩЕННЯ ДЕПУТАТСЬКИХ ФРАКЦІЙ У НОВОМУ ПАРЛАМЕНТІ / ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

Сьогодні відбудеться перше урочисте засідання новообраного українського парламенту. У Верховній Раді 5 го скликання — 294 новачки, тому напередодні для них провели тренування з роботи в режимі пленарних засідань. Депутати вчилися реєструватися на пленарному засіданні, а також користуватися електронною системою голосування «Рада».

Власне народними депутатами зареєстровані ЦВК списковики партій-переможниць стануть лише після проходження спеціальної процедури, головним елементом якої є прийняття присяги. Відмова скласти присягу спричиняє позбавлення депутатського мандата. Повноваження народних депутатів України починаються з моменту складення присяги (ствердження її тексту власноручним підписом народного депутата). Після ствердження підписами присяги, народні депутати здають її реєстраторам. Після цього вони розписуються у відомості реєстрації й отримують персональну картку для голосування. Текст присяги, підписаний народним депутатом, зберігається в його особистій справі. Народні депутати, які з якихось причин не зможуть сьогодні взяти участь у цій церемонії, а також ті депутати, які будуть зареєстровані ЦВК після 25 травня, складуть присягу перед Верховною Радою індивідуально. Останніх на цей час лише двоє — обраний мером Києва Леонід Черновецький («Наша Україна») й Олег Царьов (Партія регіонів), яким ЦВК продовжив реєстрацію відповідно до 1 вересня та до 25 липня.

У сесійному залі Верховної Ради народні депутати розташовуються на місцях, заздалегідь визначених підготовчою групою. В урочистій програмі першого сесійного дня — також вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну» у виконанні народної артистки Неоніли Крюкової та духовний гімн України «Молитва за Україну» у виконанні Національного академічного народного хору імені Григорія Верьовки. Очікується також виступ Президента України зі Зверненням до народних депутатів.

Крім того, сьогодні, згідно з вимогами Конституції України, повинен скласти свої повноваження чинний Кабінет Міністрів України. Утім, уряд Єханурова продовжить виконувати свої обов’язки до формування нового коаліційного уряду. Напередодні прем’єр-міністр Юрій Єхануров на засіданні Кабміну нагадав міністрам, що вони повинні прийти на відкриття першої сесії «в повному складі і, як і годиться, сказати всі слова згідно зі ст. 115 Конституції...» Ю. Єхануров також доручив усім міністерствам підготувати звіти про підсумки своєї роботи та бути готовими представити їх громадськості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати