Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Грип повзе

07 лютого, 00:00
ПІД ЧАС ЕПІДЕМІЇ ГРИПУ КРАЩЕ УНИКАТИ ЗАКРИТИХ ПРИМІЩЕНЬ З ВЕЛИКИМ СКУПЧЕННЯМ ЛЮДЕЙ, А КРАЩЕ ВІДДАТИСЯ ЗИМОВИМ ЗАБАВАМ, ПОКИ ПОГОДА ДОЗВОЛЯЄ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Пік захворювання прогнозується за два-три тижнi.

Епідемії грипу в країні поки немає — станом на 5 лютого в жодному з 10 контрольних міст епідемічні пороги з грипу та ГРВІ не перевищено. Проте спалахи грипу та ГРВІ реєструються в окремих районах та містах Луганської, Закарпатської, Рівненської, Львівської, Дніпропетровської, Одеської областей.

Про це було повідомлено на прес-конференції МОЗ України. «В цілому по Україні жоден із регіонів не перевищив допустимий поріг, і ми не можемо це назвати епідемією. Інтенсивність цього процесу носить звичайний характер. За прогнозами вчених подальший розвиток грипу не буде відрізнятися від того, що був у попередні роки», — заявив головний державний санітарний лікар України С. Бережнов. Він також зазначив, що переважно хворіють на грип та ГРВІ діти віком від 7 до 14 років. І саме вони є основним генератором захворювань, адже постійно перебувають в закритих приміщеннях. У зв’язку з цим МОЗ України проводить ряд заходів, зокрема припинення занять в окремих школах тих областей, де зареєстровано найбільшу кількість хворих. На сьогодні близько 200 шкіл закрито на карантин.

Одним iз найбільш ефективних заходів профілактики грипу та ГРВІ є застосування спеціальної вакцинації. «Щоб повністю контролювати ситуацію в Україні, треба щепити не менше 80% її населення, хоча в жодній країні світу не мають змоги це зробити», — зазначив С. Бережнов. Щеплення можна робити протягом всього епідсезону в спеціалізованих медичних закладах — поліклініках.

«Хворим на грип слід вживати велику кількість рідини, бо може виникнути зневоднення організму, що викликає згущення крові, яке в результаті призводить до інсульту. Ще вода виводить токсини з організму. Під час грипу також не можна голодувати», — порекомендував головний спеціаліст МОЗу С. Крамарьов.

Пік захворювань очікується за два тижні. Тим, хто не хоче захворіти, МОЗ рекомендує не нехтувати засобами профілактики, вживати вітамін С і по можливості уникати поїздок на громадському транспорті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати