Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейцям у Крим без візи – зась

Анджей ШЕПТИЦЬКИЙ: Туристи бойкотуватимуть півострів
02 квітня, 11:53
ФОТО РЕЙТЕР

Відтепер іноземним громадянам, які користувалися вигодами безвізового режиму з Україною, щоб в’їхати до Криму, доведеться отримувати російську візу. І пояснюється така зміна російським МЗС наступним чином. «У зв’язку з приєднанням Криму та м. Севастополь до Російської Федерації іноземному громадянину для відвідування території Криму необхідно отримати російську візу в одному з дипломатичних представництв, або консульських закладів Російської Федерації», — йдеться на сайті зовнішньополітичного відомства.

Проте Міністерство закордонних справ України вчора заявило, що іноземці в’їжджають на територію АР Крим та м. Севастополь України «відповідно до законодавства та міжнародних договорів України». «Для іноземців з держав з візовим порядком в’їзду за отриманням візових документів слід звертатися до дипломатичного представництва або консульської установи України за кордоном», — йдеться в заяві МЗС. У ній також наголошується, що недотримання іноземцями законодавства України під час в’їзду та перебування на території Криму тягне за собою «відповідальність згідно із законодавством України». Це також може призвести «до накладення міжнародних санкцій до них як до осіб, які підтримують тимчасову окупацію частини території України».

У Посольстві Росії в Києві «Дню» розповіли, що українці можуть в’їжджати на Кримський півострів без віз — за внутрішнім чи закордонним паспортом. А ось іноземці з країн, між якими та Росією діє візовий режим — мають отримати відповідний дозвіл. Співробітник посольства сказав, що для його оформлення іноземцям потрібно звертатися «до консульських відділів, які розташовано в Харкові, Одесі, Львові та Києві».

На думку аналітика Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджея ШЕПТИЦЬКОГО, туристи будуть, особливо в цей дуже нестабільний час, бойкотувати і Крим, і Україну». «Росія анексувала Крим і вважає Кримський півострів своєю частиною. Тому вона намагається застосувати російські закони на всіх рівнях. Це стосується і переходу на московський час, який відбувався минулої неділі. Це стосується економічної політики, про яку позавчора в Криму казав Медведєв, і це також стосується візової політики», — сказав в коментарі «Дню» пан Анджей.

Проте йому, як поляку, не подобається введення Росією візового режиму в Криму. «По-перше, це — питання анексії Криму. Мені не подобається, що в Європі одна країна вчинила акт агресії щодо іншої, що суперечить принципам міжнародного права. По-друге, як громадянин Польщі, я міг в’їхати до Криму, щоб відвідати Бахчисарай чи відпочити на Чорному морі, ще три місяці тому без візи. Мені це також не подобається, але це — логічна квінтесенція російської політики», — додає експерт.

На запитання, як можуть діяти іноземці у цій ситуації, Анджей Шептицький відповів: «Якщо США та Європа не визнають анексію Криму, то вони не відкриватимуть там свої консульства. У Польщі було консульство в Севастополі, — кілька днів тому його вже закрили. Тобто, отримати візу для жителів півострову стає проблемою. Для цього їм потрібно десь поїхати, щоб її отримати. До того ж, консульства західних країн не визнаватимуть російські паспорти жителів Криму».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати