Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

26 липня, 00:00

Кабмін виділив 15 млн. грн. на ліквідацію «фосфорної» катастрофи

Уряд на вчорашньому засіданні ухвалив рішення про виділення Львівській обласній державній адміністрації 14,815 млн. грн. на ліквідацію наслідків залізничної аварії під Львовом. Про це повідомив міністр України з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич на брифінгу в Кабінеті Міністрів. «Всі кошти буде виділено з резервного фонду Кабінету Міністрів України», — сказав Шуфрич. Крім того, передбачається, що уряд виділить 1,9 млн. грн. Міністерству з надзвичайних ситуацій для відшкодування витрат при ліквідації наслідків аварії поїзда під Львовом, передає «Українська правда».

Названо переможців Міжнародного кінофестивалю у Севастополі

Названо переможців третього Севастопольського міжнародного кінофестивалю, урочисте закриття якого відбулося на площі стародавнього Херсонеса, повідомляє rian.ru. Гран-прі кінофоруму отримала картина Валерія Огороднікова «Путина». Це остання робота талановитого режисера, що недавно пішов з життя. «У цій незавершеній картині Огороднікова є ряд речей, які мені видалися дуже виразними, свіжими, незвичайними і щирими», — сказав в інтерв'ю РІА «Новости» голова журі основного конкурсу фестивалю Олександр Міндадзе. Спеціальний диплом за кращий акторський ансамбль журі вручило фільму Андрія Ешпая «Три крапки». За кращу жіночу роль відзначено актрису театру і кіно Марію Поліцеймако, яка зіграла в українському фільмі «Біля ріки». Ця картина брала участь в Московському міжнародному кінофестивалі. Приз фестивалю за кращу чоловічу роль отримав Андрій Краско, що знявся в стрічці «Я залишаюся» режисера Карена Оганесяна.

Залізницю чекає кадрова ротація

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович стурбований ситуацією на залізниці і підкреслює необхідність кадрової ротації у цій сфері, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Слід обов'язково зробити висновки стосовно кадрів, подивитися на їх професійний стан», — заявив В. Янукович на засіданні уряду в середу в Києві, звертаючись до віце-прем'єра Андрія Клюєва. Він зазначив, що на залізниці працюють люди «без належної підготовки, освіти». Прем'єр закликав звернути «особливу увагу» на залізничні шляхи, що підходять до підприємств або груп підприємств, якими перевозяться небезпечні вантажі. При цьому він нагадав про недавній випадок у Харківській області, коли під час виїзду з підприємства зійшла з рейок цистерна з хлором. В. Янукович доручив А. Клюєву включити представників громадськості та вчених до складу робочої державної комісії, що вивчає стан залізниці. Він також попросив включити до складу цієї комісії заступника генерального прокурора Віктора Пшонку, який у Генпрокуратурі займається залізницею.

СПУ готується оскаржити указ про вибори у Європейському Суді

Народний депутат п'ятого скликання від СПУ Ярослав Мендусь заявляє, що Печерський суд Києва своєю відмовою у відкритті виробництва відносно незаконності указу Президента, порушив його право на судовий захист. Депутат пригрозив звернутися до Європейського суду з прав людини. «Постановою про відмову у відкритті судочинства у справі суддя безпідставно, всупереч нормам Конституції і процесуального законодавства, встановленого КАСУ, порушив право на судовий захист представника українського народу, народного депутата Мендуся», — говориться в повідомленні прес-служби партії, повідомляє proUA. Крім того, в повідомленні зазначається, що депутат подав апеляційну скаргу. «Подану народним депутатом України апеляційну скаргу, у разі прийняття рішення про відмову в задоволенні апеляційною і касаційною інстанціями, буде оскаржено у Європейському суді з прав людини», зазначається в повідомленні.

Хмельницький перегнав Прагу і наздоганяє Париж

Учора у Хмельницькому видано 142 дозволи на дрібнороздрібну торгівлю. Відтак обласний центр матиме по 630 квадратних метрів торгової площі на кожну тисячу мешканців. Як повідомили для «Дня» у секторі взаємодії із ЗМІ міської ради, Хмельницький прагне за цим показником перегнати Париж, де аж по 750 квадратних метрів торговельної площі на кожну тисячу мешканців столиці Франції. А Варшаву і Прагу, де відповідно по 490 і 570 квадратних метрів, уже давно перегнав. Нарешті, 51% населення обласного центру — за прилавком. Вони культурно обслуговують дітей, пенсіонерів і гостей міста. Переважно — на 42 ринках, які займають 377668 квадратних метрів території обласного центру. Отож Хмельницький зажив заслуженої світової слави міста ринків. Місцевих купців знають і поважають у Китаї, Туреччині, де невтомно виробляють крам. Що ж до виробництва верстатів і швейних виробів, яким свого часу був зайнятий місцевий люд, то там, де воно було, наразі застосовують нові технології торгівлі — самообслуговування, продаж товарів за дисконтними і кредитними картками, доставка на замовлення. Отож товарообіг підприємств (юридичних осіб) роздрібної торгівлі і ресторанного господарства у 2006-у сягнув 1409140,2 тисячі гривень, тобто на одну особу — у середньому 5466 гривень, на 1252,9 гривні більше, ніж у 2005- у. Проте, скільки крамарям вдалося збути на ринках, залишається невідомим. Кажуть, що на базарах щодня «крутяться» мільйони американських доларів. «Батьки» міста всіляко поглиблюють і спрямовують оцей процес загального споживання. Ще «підготували 223 дозволи на торгівлю у кіосках, павільйонах і 25 дозволів на торгівлю у відділах». То хай, мовляв, начуваються крамарі столиці Франції, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

У Дністровському лимані гинуть бички

У Дністровському лимані Одеської області зареєстрована масова загибель бичків. Про це кореспонденту агентства Інтерфакс-Україна повідомив співробітник центру пропаганди головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України в Одеській області Сергій Шморгал, у вівторок. За його словами, на разі фахівці МНС перевіряють воду в лимані на наявність отрут і отруйних речовин. Водночас в Управлінні охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів і регулювання рибальства в Одеській області вважають, що загибель риби може бути пов'язана зі спекою. «Хоча робити будь-які висновки поки зарано», — зазначили в управлінні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати