Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обмін звинуваченнями

Морозу «шиють» продажність, Турчинову — причетність до вбивства
26 липня, 00:00
ФОТО ЛЕОНIДА БАККА / «День»

Учора Верховна Рада створила слідчу комісію з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів. Головою комісії обрано комуніста Віктора Борщевського, заступником — регіонала Владислава Лук’янова.

Проте поки комісію повністю не укомплектовано, і з «питаннями підкупу» доведеться розбиратися Генпрокуратурі. У понеділок член фракції БЮТ Олег Ляшко звернувся до ГПУ з проханням порушити кримінальну справу за фактом підкупу голови Верховної Ради Олександра Мороза. Нібито напередодні ввечері в його розпорядження потрапив телефонний запис розмови представника Партії регіонів Андрія Клюєва зі співрозмовником у Москві на ім’я Рубен. У ній, зокрема, йдеться про те, що Клюєв «заплатив Морозу $300 млн. за розвал демократичної коаліції», а також як «аванс за імпічмент Президента Ющенка, який Партія регіонів разом із соціалістами має намір ініціювати в грудні цього року». «Мені стало про це відомо після 11 ночі, і я, вважаючи, що це надзвичайно важлива справа, до третьої години ночі писав звернення до генпрокурора, до Президента, і передав його. Я думаю, і СБУ може приєднатися…», — розповів Олег Ляшко в одному з інтерв’ю.

Варто сказати, що головний редактор газети «Свобода» Олег Ляшко в своєму протистоянні зі спікером залишився не самотній. Усі бютівці одностайно підтримали його запит. Мовляв, така інформація потребує ретельної перевірки. «Перед його (Ляшка) очима за останні 10 років пройшов не один сюжет ганебної поведінки політиків. І саме він допомагав Морозу в найважчі часи, в тому числі в оприлюдненні записів iз кабінету Кучми; мені здається, дуже вірно звернув увагу на те, що робиться сьогодні», — підтримала свого депутата Юлія Тимошенко.

І соціалісти, і регіонали не зволікали з реакцією у відповідь. СПУ зажадала від Генпрокуратури розслідувати факт наклепу на голову Верховної Ради. «Одночасно вимагаємо від Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури надати Верховній Раді інформацію про наявність у фракції Блоку Юлії Тимошенко карних елементів, громадян iз кримінальним минулим, захистити парламент від наклепу та інсинуацій», — сказав член фракції СПУ Іван Бокий, виступаючи на ранковому засіданні сесії Верховної Ради.

Регіонали також назвали ці заяви «провокацією» і в свою чергу зробили «хід конем»: депутат Тарас Чорновіл зажадав відновити розслідування справи про загибель колишнього глави МВС Кравченка. Причина — нібито можлива причетність до трагедії колишнього глави СБУ Олександра Турчинова. Чорновiл заявив, що «одним із перших, хто опинився на місці загибелі Юрія Кравченка», був тогочасний глава Служби безпеки України бютівець Олександр Турчинов. «Ми хочемо знати, чи причетний Турчинов до загибелі Кравченка», — сказав Чорновіл. Нагадаємо, що минулого тижня справу Кравченка за ухвалою суду було відновлено, і зараз вона перебуває у провадженні Генпрокуратури.

Проте наразі з усіх цих звинувачень можна зробити лише один висновок: генпрокуророві Олександру Медведьку в ці літні дні доведеться забути про відпочинок. Схоже, що депутати вирішили використати його відомство для з’ясування стосунків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати