Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

По інформацію — у... паб

У Львові відкрили заклад відпочинку, присвячений IT
11 січня, 14:29
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

«Темний айтішник», «Смажений коннектор», «Оселедець Джобса», борщик team building — назви з меню IT-пабу. А ще — дзеркало у вигляді комп’ютерної мишки, навушники і клавіатура у вбиральні. І стенд із комп’ютерних раритетів... Нагадаємо, що ІТ (Information and Communication Technologies, ICT ) — це сукупність методів, виробничих процесів і програмно-технічних засобів, інтегрованих з метою збирання, опрацювання, зберігання, розповсюдження, показу і використання інформації в інтересах її користувачів. Як застосовують ІТ у пивному закладі — у розмові з його власником, теж айтішником, Богданом ТАРЛУПОЮ.

— Ідея створення такого закладу давно назрівала, — розповів «Дню» Богдан. — Львів недаремно вважають невеличкою силіконовою долиною в Україні — через те, що концентрація на квадратний метр людей, котрі мають певне відношення до ІТ або, якщо казати загально, захоплюються інформаційними технологіями, комп’ютерами, програмуванням тощо, досягла критичного об’єму. Тому така ідея мала б бути давно реалізована. Сам задум у мене виник два роки тому. Я працюю в ІТ вже кілька років і зрозумів, що в нас, у Львові, дуже багато концептуальних закладів, але такого, котрий об’єднав би людей із ІТ-інтересами, наразі немає. Отож зібрав команду однодумців (тепер нас троє) і перейшов від концептуальних «замальовок» до реалізації. До речі, нашим першим клієнтом став не львів’янин — гість Львова, айтішник, який має 30-річний досвід програмування.

Чому спало на думку відкрити саме ІТ-паб, а не, припустімо, комп’ютерний клуб?

— Ми передовсім ставили собі за мету створити місце, де сommunicatе-спільнота за келихом пива може говорити про речі, зрозумілі для них усіх. Також відвідувачі можуть у нас підшуковувати собі нове місце праці: незабаром запускатимемо зустрічі під умовною назвою drunk-recruiting, де збиратимемо і ректутерів, і людей, котрі шукають роботу.

Коли планували відкривати свій заклад, чи моніторили в Україні і за кордоном на наявність таких ІТ-пабів?

— Так, шукали. Але я не знайшов нічого схожого. Хіба що в Харкові — там є ІТ-кафе. Але мені здається, що ми інші.

Чим?

— По-перше, інтер’єром, у якому використано максимальну кількість комп’ютерної атрибутики. Зокрема, ми прикрасили стелю материнськими платами, платами операційної пам’яті, процесорами, кулерами... У нас особливе меню — у вигляді CD-холдера, і кожна страва в нас айтішна. Наприклад, картопля фрі має назву «смажений коннектор». Пропонуємо борщ під назвою team building. Чи оселедець Джобса — як нагадування про зачіску Джобса. Тобто ми орієнтовані на людей, котрі, працюючи в ІТ, навіть користуються іншою мовою — айтішним жаргоном. При цьому намагалися знайти певний баланс, щоб у нас комфортно почувалися й люди, котрі просто багато часу проводять в Інтернеті. Маємо й невеличкий стенд музейних експонатів, на якому представлено раритетні речі — від десятидюймової дискетки до дуже старої клавіатури, якій, напевно, понад тридцять років. І тепер наші відвідувачі планують розширити цю ідею — зробити справжній музей комп’ютерної атрибутики. Ми ж обмінюємо такі фактично раритетні речі на наше фірмове пиво «Темний айтішник».

Яка у вас публіка?

— Ми від самого початку не розраховували на цільових, «айтішних», відвідувачів. Але до половини наших гостей мають безпосередній стосунок до ІТ. Вік — від студентів до 50-річних. Пропагуємо ідею активного відпочинку. Наші гості змагаються цілими столиками, хто кому більше заб’є голів у PlayStation у футболі. Плануємо поставити стару-стару приставку Dendy, де можна, наприклад, постріляти качок... Знаємо, що люди, які працюють в ІТ, важко працюють, отож середньостатистичному айтішникові треба мати місце, де можна добре відпочити. Тому ми, айтішники, його і створили.

А насамкінець Богдан Тарлупа згадав газету «День», котра, на його думку, йде в ногу з часом, роблячи великий акцент на он-лайн і назвавши айтішника Людиною року.

— А найбільше мені подобається сайт «Україна Incognita», — наголосив Б. Тарлупа. — Це дуже цікаво, тому що «День» подає багато фактів, про котрі ми дуже мало знаємо. Особливо мені до вподоби ваша інтерактивна карта, котра показує не загальновідомі речі, а дає змогу пізнати багато нового про Україну і стати більшим українцем, ніж був до того.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати