Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правове поле перейти

нареченим допоможуть юридично
10 серпня, 00:00

Киян, які найближчим часом офіційно заявлять про своє бажання одружитися, чекає сюрприз — іменний збірник «Правові основи сім’ї». Його безкоштовно видаватимуть кожній парі після подання заяви до органів реєстрації актів громадянського стану. Автори ідеї — ТОВ «Декор-Синтез», — заручившись підтримкою Головного управління у справах сім’ї та молоді Київської міськадміністрації, змогли самостійно знайти гроші на здійснення проекту. Збірник несе в собі правову та моральну підтримку тим, хто вирішив змінити свій громадянський статус — створити власну сім’ю. Чому в цьому випадку сьогодні потрібна така підтримка? Тому що суспільні трансформації зачепили й сімейне життя, внісши до нього певну дезорієнтацію. За статистичними даними Головного управління у справах сім’ї та молоді, щорічна кількість розлучень становить від 50 до 70% від зареєстрованих шлюбів. Причиною багатьох із них стала правова неграмотність молодих людей, які, одружуючись, не мають уявлення про правову основу здійсненого кроку, а саме про свої нові права й обов’язки, викликані зміною статусу.

У збірнику наречені зможуть знайти відповіді на основні запитання, що виникають у сфері законодавства про шлюб і сім’ю, стосовно прав і обов’язків подружжя, про морально- правові основи укладення шлюбного договору, а також із питань захисту материнства та дитинства. Збірник містить коментарі юристів щодо найважливіших статей із нового Цивільного і Сімейного кодексів, Правил реєстрації актів громадянського стану, Кодексу законів про працю в Україні і навіть про такий незвичайний для нас документ, як шлюбний договір. Виявляється, що ще за радянських часів одеські моряки (на той час люди особливо грошовиті) виступили ініціаторами внесення до старого Сімейного кодексу норм про право укладення шлюбного контракту. Тепер можливість укласти такий контракт мають не лише ті, хто тільки зібрався зареєструвати шлюб, а й ті, хто вже давно в ньому перебуває. Укладений контракт можна потім переглянути і, зі згоди обох сторін, змінити. Цей договір регулює лише майнові відносини між подружжям, а також визначає їхні майнові права й обов’язки як батьків. Згідно з договором, сторони можуть домовитися про використання житла, можна домовитися про те, що один із подружжя матеріально утримуватиме іншого, попри його працездатність, а також про розмір аліментів у разі розірвання шлюбу. (До речі, згідно з Сімейним кодексом, діти зобов’язані утримувати своїх непрацездатних батьків, якщо ті цього потребують. А батьки також зобов’язані утримувати своїх дітей і після їхнього повноліття, якщо ті виявляться непрацездатними. Повнолітні діти, які навчаються, можуть розраховувати, згідно із законом, на батьківські кошти після досягнення ними 23-річного віку.) Цікаво, що в історії розвитку шлюбних і сімейних відносин в Україні існував прообраз шлюбного договору — усна або письмова угода між батьками наречених. Найважливішою складовою дошлюбної угоди було питання наділення молодих рухомим і нерухомим майном для створення матеріальної основи сім’ї, що усувало для майбутнього подружнього життя велику кількість проблем.

«Правові основи сім’ї», крім нормативно-правової інформації, велику увагу приділяють історичному аспекту укладання шлюбів в Україні, містять поради лікарів із підготовки до вагітності та пологів, а також довідкову інформацію — перелік відділів реєстрації шлюбу в столиці, фірм і організацій, які надають весільні послуги, список пологових будинків Києва. Видавці сподіваються, що розповсюдження збірника допоможе реалізації соціальних програм столиці і країни загалом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати