Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У центрі «розумної Ойкумени»

Учасники Літньої школи журналістики «Дня» відвідали Софію Київську
27 липня, 00:00

Софія Київська — і храм, і втілена в ньому ідея софійності (мудрості) — має для української культури та історії особливе значення. «Звісно, це християнський храм, головний храм Київської Русі. Але одночасно це був і духовний центр... Більше того, як Парфенон був транслятором античної традиції в Західну Європу, Київська Софія була транслятором античної традиції в Східну Європу», — говорив свого часу видатний український мислитель Сергій КРИМСЬКИЙ. Тому «Дню» здалося само собою зрозумілим, що до програми Літньої школи журналістики повинна бути включена екскурсія до Софії Київської та спілкування зі співробітниками заповідника.

Фактично Софія — це збережена історія, ауру якої можна відчути, це законсервовані в архітектурі та фресках глибинні смисли, і разом з тим, як влучно зазначила завідувачка відділу науково-історичних досліджень заповідника Надія Нікітенко, що проводила екскурсію храмом, «це жива пам’ятка».

Особливе враження справляють численні світські фрески на стінах собору, які ретельно досліджуються вченими. Три тисячі кв. м автентичної фрески ХІ століття розповідають про важливі епізоди з історії Київської Русі в малюнках. До речі, така площа автентичної фрески не збереглася більше ніде у світі. Завдяки цьому збереженому живопису ми через тисячу років можемо побачити, як відбувалось укладення династичного шлюбу між Володимиром і візантійською царівною Анною, і навіть зрозуміти, які обличчя були в перших осіб країни. До речі, дослідження фресок дає підстави стверджувати, що будівництво Софії Київської розпочалось ще за часів правління Володимира. Загалом архітектура храму, його розписи дають можливість відкрити для себе цілий світ русичів, їхній світогляд, традиції, церемоніал. Недаремно Сергій Борисович Кримський писав, що «тут усе читається як текст, усе має свій зміст».

Про те, чи в змозі сучасники правильно прочитати цей текст і яку роль відіграє Софія в житті українців сьогодні, які проблеми виникають внаслідок нових забудов навколо історичного ансамблю, про реставраційні роботи і як позначилося на пам’ятці проголошення 2011 року Роком Софії Київської у ЮНЕСКО, учасники Літньої школи спілкувалися з головним архітектором заповідника Ольгою Самойленко, заступником директора з наукової роботи Іриною Марголіною, заступником директора з культурно-просвітницької роботи Кірою Петрачек та Надією Нікітенко під час невеликої прес-конференції в Митрополичому будинку. Відповіді на всі ці запитання — на шпальтах «Дня» вже найближчим часом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати