Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У «Дні» горить Віфлеємський вогонь Миру

Київські пластуни привезли його з Австрії й поширюватимуть до Різдва
27 грудня, 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Учора до редакції нашої газети чотири київські школярі, які практикують пластове життя від 4-х до 8-ми років, принесли символ миру — вогонь із Віфлеєма. Газета «День» є інформаційним партнером «Пласту», висвітлює діяльність цієї скаутської організації, тож радо зустріла ініціаторів передавання вогню — представників київського осередку «Пласту».

— Хлопці їздили в Австрію до пластунів і 14 грудня звідти привезли вогонь в Україну. Ми вже провели 11 акцій передавання вогню, найбільша була в Українському домі. Дуже багато людей прийшли й запалили свої лампадки. У наших планах побувати ще в 15-ти організаціях, — розповів київський пластун Микола Слободян.

Австрія — це країна, де, власне, 1986 року й започаткували гарну передріздвяну традицію розповсюджувати Віфлеємський вогонь миру. Ідея належить працівникам австрійської телерадіокомпанії ORF з міста Лінц. Із самого початку акцію планували для того, щоб підтримати неповносправних дітей та усіх, хто потребує допомоги й уваги в передріздвяний час. Крім того, цю благородну справу відразу взяли у свої руки пластуни. Із тих пір щороку представники ORF та австрійські скаути беруть вогонь на місці народження Ісуса Христа, у Віфлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії.

В Україні традиційно Віфлеємський вогонь поширюють члени «Пласту» — Національної скаутської організації України. Цього року пластуни це зробили удванадцяте. Як розповіли члени цієї організації, палаючий вогник — це символ очікування на народження Ісуса Христа, символ тепла, миру та злагоди, а також душевного спокою, любові до людей і до світу. За традицією Віфлеємський вогонь розповсюджують між людьми, організаціями і храмами до настання Різдва Христового — 7 січня. Також упродовж останніх років цей символ миру став доповненням під час святкування Святвечора напередодні Різдва. Пластуни кажуть: не треба боятися, що під час передавання вогню чи при його перевезенні він погасне, адже вдома його можна буде запалити знову. Основне — віфлеємський дух любові та солідарності, який передається з ним. Традиційно вогонь зберігають у церкві до Водохреща, яке відзначають 19 січня.

Артем ЖУКОВ, старший пластун-скоб, ЛЧ, редактор веб-редакції «Дня» :

— У Відні, де скаути з усього світу вперше запалюють свічку від лампадки з Віфлеєма, у країнах Прибалтики, Румунії чи Болгарії, де пластуни щорічно діляться вогнем з українською діаспорою, повно позитивних емоцій, щирості й людяності. Ці відчуття була можливість пригадати вчора під час передачі вогню в редакції газети. Водночас, такі акції зближують Україну з Європою і світом через усвідомлення себе причетними до великої і благородної місії — поширення символу світла, тепла, миру і злагоди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати