Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У столиці оселиться химера

13 квітня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ

У Національному художньому музеї України відкрилася виставка робіт відомого французького абстракціоніста та експресіоніста, українця за походженням, Iвана Кавуна (1925— 2001 рр.). У межах культурологічної акції «Французька весна в Україні» картини знаменитого художника вперше потрапили на його історичну Батьківщину. Їх можна побачити на виставці «Вшанування Iвана Кавуна», яка буде проходити до 30 квітня.

Художник народився в українській родині, яка емігрувала на Захід. Майбутній живописець, літограф, ілюстратор, скульптор явився у світ майже в поїзді, який рухався в напрямку французького міста Реймс... Малювати Iван Кавун почав з раннього дитинства. Він рано став брати участь у виставках. Нині його картини експонуються у престижних музеях, галереях, салонах. Кавун — один з представників другого покоління художників-абстракціоністів Паризької школи. Творчий почерк митця — сміливість мазка та винахідливість кольорів... Проте заробляти на життя художнику довелося не лише мистецтвом. Так, на початку 50 хроків він працював у Дільничому театрі: відповідав за підйом та опущення завіси, що називалася «удари» (відтоді прізвисько Taps стало його псевдонімом). Після одруження на Деніз Портефе Iван, щоб заробити на життя, пройшов практику в Школі вівчарів. Був час, коли Кавун думав, що буде розводити овець у Моншансоні й жити в сільській місцевості. Ті враження від природи він передавав у своїх картинах. Тільки згодом, коли роботи художника набули визнання, подружжя Кавунів переїхало до Парижа. Наприкінці 80 х, після поїздки до Iталії, митець закохався у Венецію. Це місто його зачарувало і чимало картин написані від спогадів про Венецію...

За 76 років свого життя Iван Кавун жодного разу не побував в Україні, хоча й мріяв про це. Тепер зустріч з Батьківщиною відбулася через твори художника. Картини «Українська казка» та «Українська легенда» відтворюють те, що Iвану в дитинстві розповідала мати. Важливою та хвилюючою назвала виставку Деніз Кавун. Саме вдові художника належить ідея провести вернісаж творів у Києві. А роботу «Венеційська химера» (1993 р.), мадам Д. Кавун передала до колекції Національного художнього музею.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати