Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уроки читання по-українськи

Стартує IХ Київський міжнародний книжковий ярмарок
07 листопада, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Відкриється виставка, як завжди, у День української писемності та мови — 9 листопада в експоцентрі «Спортивний» Національного університету фізичного виховання і спорту і триватиме до 12 числа. «Книжковий світ-2006» подія не стільки видавнича як, скажімо, знаменитий Львівський форум видавців, скільки творча. «У нас дуже велика програма, і мені дуже приємно, що на виставці пройде багато різних заходів, — розповідає її організатор, голова Української виставкової компанії «Медвін» Едвін Задорожний. — Київська виставка розвивається як культурологічний захід. Ми — не видавці, ми — виставківці. Наша мета — заохотити якомога більше людей цікавитися книгами».

Заходів і справді буде чимало — програма всіх чотирьох днів виставки насичена різноманітними перформансами, зустрічами з відомими і не дуже письменниками, автограф-сесіями, обговореннями і, звичайно, презентаціями нових книжок. Усього на виставці буде представлено близько 300 видавництв. Гості «Книжкового світу- 2006» зможуть побачити нагородження премією «Нестора Літописця» від часопису «Київська Русь», урочисте відкриття «Академії книги», конкурс юних художників, у тому числі дітей-сиріт; послухати поетичні читання в темряві. Потиснути руку таким відомим особистостям, як Марія та Сергій Дяченки, Юрко Покальчук, Андрій Курков, Володимир Арєнєв, Андрій Кокотюха, Олександр Ірванець, Дмитро Стус, Генрі Лайон Олді та багатьом іншим. 9 листопада відбудеться презентація книги Акутагави Рюноске «Павутинка» за участю Посла Японії тощо — програма заходів міститься на двох аркушах дрібненьким шрифтом... Вчора в Києві відбулася прес-конференція організаторів виставки — Української асоціації книговидавців і книгорозповсюджувачів, Господарської асоціації книгорозповсюджувачів України, Української виставкової компанії «Медвін», а також учасників — власників видавництва «Зелений пес» братів Капранових, президента благодійного фонду «Приятелі дітей» Марини Криси, письменника- фантаста Сергія Дяченка, голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталія Шевченка, головного редактора газети «День» Лариси Івшиної та інших.

О 17-й годині 10 листопада ми презентуємо новинки з «Бібліотеки газети «День»: Лариса Івшина проведе зустріч з журналістами та гостями виставки. Без сумну, однією з помітних мистецьких, та й журналістських подій року є вихід у світ альбому карикатур Анатолія Казанського. Роботи пережили свого автора — майже щодня вони прикрашають шпальти нашої газети, ілюструючи те, що неможливо передати ані словом, ані фотографією. До речі, на виставці також буде представлена фотовиставка «День- 2006» за підсумками фотоконкурсу газети «День». Хто не встиг відвідати виставку в «Українському домі» у вересні, має шанс усе-таки побачити кращі фотороботи нинішнього року! Також на «Книжковому світі» можна буде придбати книжки із бібліотеки «Дня».

Занепокоєні організатори і учасники виставки відсутністю уваги посадовців. «Головна мета виставки — донести книгу до читача, дати книгу в руки тим, хто, як то кажуть, сповідує кращий світогляд, вміє бачити себе в цьому суспільстві, вміє бачити своє Я, — говорить президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. — Ми дуже розраховуємо, що нарешті гостями виставки стануть посадовці — новий керівник Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України, і представники законодавчої влади, зокрема Комітету з питань духовності і культури, який очолює пан Яворівський. Щоб посадовці не просто, як то кажуть, засвідчили свою повагу, а приходили, знайомилися з видавцями, з авторами, з творами. На жаль, досі нам не вдалося цього домогтися. На Львівському форумі, наприклад, побував лише Юрій Луценко в оточенні міліціонерів. Ми сподіваємося, що влада, побувавши на виставці, продовжить ті позитивні кроки, які було зроблено останні роки, а це Закон про державну підтримку видавничої справи, Указ Президента про сприяння книговидання та книгорозповсюдження... І що врешті-решт стануть реальними заходи, сплановані ще урядом Юрія Єханурова і спрямовані на розвиток видавничої справи».

«В Україні ще не уточнилася система координат, і забагато уваги приділяється тому, що не важливо, і замало тому, що важливо, — говорить головний редактор газети «День» Лариса Івшина. — Наприклад, в минулому році було сорокаріччя перевидання книги «Інтернаціоналізм чи русифікація» фантастичної людини, яка стала, можливо, предтечею всіх демократичних змін в Україні — Івана Дзюби. І туди прийшли всі наші великі — всі ті, кого кожен молодий українець повинен мати шанс побачити вживу. Але, на жаль, це не стало подією загальнонаціонального масштабу, і це не було описано. І в той же час відбувається багато суєтних, тусовочних акцій і заяв, які собою взагалі нічого не являють, а ми ще досі за інерцією вважаємо їх достойними ефіру чи газетної площі. Я думаю, що з часом ми переконаємо думаючого читача, глядача, слухача, що українська книга — це є часто інтелектуальна подія.

Чи можна сподіватися, що ті люди, які не ходять на книжкові виставки і не читають книжок, запалають бажанням влаштувати нам інтелектуальний простір так, щоб ми всім були задоволені? Я вітаю спроби кожного разу робити це самим, не чекаючи високої сановної волі. Звичайно, з допомогою держави все це робити легше. Я сподіваюся, що і в новій владі є люди, які вже розуміють, що дороги назад немає. І «Універсал української єдності» — це спроба привести українські еліти до лояльності щодо української держави. Спроба дійсно фантасмагорична, як для 15-го року незалежності. Це до слів Сергія Дяченка про те, що наше життя — фантастика».

А відомий фантаст Сергій Дяченко обіцяв зробити Київ столицею європейської фантастики...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати