Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уроки для батьків

Компанія Nutricia та МОЗ України презентували новий освітній проект «Імунний захист з перших днів»
05 квітня, 00:00

Однією з найважливіших причин смертності дітей в Україні є знижений імунітет. Його формування починається ще під час перебування малюка в утробі матері і триває до досягнення нею 12-14-річного віку. Лікарі наголошують, що період одразу після народження дитини для формування імунітету є багато в чому вирішальним, оскільки дитина з утроби матері потрапляє у світ, повний бактерій та вірусів. «Із п’яти критичних періодів становлення імунітету у постнатальному періоді два з них припадають на перший рік життя — період новонародженості та третій і шостий місяці, — вважає доктор медичних наук, завідувач кафедрою педіатрії НМАПО, головний педіатр МОЗ України, заслужений лікар України В’ячеслав Бережний. — Першою підтримкою у новому житті маляти є материнське молоко, яке здійснює захисну роль та сприяє становленню її нервової та імунної системи. Ми, лікарі, наголошуємо: аби в дитину закласти необхідний їй потенціал здоров’я, до шести місяців її необхідно вигодовувати виключно материнським молоком. При цьому не давати ні води, ні соків, ні дитячих сумішей. Ідеальних сумішей, які б замінили дитині материнське молоко, взагалі не може бути. Нині за багатьма параметрами виробники цих сумішей наблизилися до материнського молока, а за багатьма — ніколи не наблизяться... Тому майбутнім батькам потрібно усвідомлювати важливість формування міцного імунітету у новонародженої дитини, знати, як це робиться, адже від стану імунної системи залежить майбутнє здоров’я дитини».

Імунітет — це захисна реакція організму людини, яка протидіє шкідливим бактеріям, вірусам та токсинам. Лікарі переконані, що міцна імунна система потрібна не лише у випадках, перелічених вище, а й для запобігання алергічним проявам у дітей раннього віку. Медичні фахівці стверджують, що особливості імунітету дитини і дорослої людини напряму залежать від стану і становлення в дитини кишкової мікрофлори. Адже кишечник — основний орган імунної системи, і для формування сильного імунітету потрібно, щоб він був здоровий, тобто заселений корисними бактеріями (в немовляти він — стерильний). Йдеться про пребіотики — галакто- і фруктоолігосахариди — особливі речовини, які мають біфідогенну дію, тобто сприяють розвитку власної корисної мікрофлори в кишечнику малюка. «Раннє прикладання дитини до грудей є першим кроком до заселення кишечника немовляти корисними бактеріями, — стверджує доктор медичних наук, головний імунолог МОЗ України Людмила Чернишова. — Молоко матері — це цілий концентрат корисних бактерій. Вони особливо потрібні дитині при перших годуваннях, адже вже тоді в неї, завдяки молоку матері, виробляється своєрідний бар’єр проти різних інфекцій. З материнським молоком і особливо першими краплями молозива дитина отримує всі необхідні для підвищення імунітету антитіла та імунокомпетентні клітини. Грудне молоко захищає від хвороб, а діти, котрі знаходилися на природному вигодовуванні, рідше застуджуються, рідше страждають від алергії, діареї, отитів».

Проект «Імунний захист з перших днів» є продовженням минулорічного освітнього проекту «Молочні джерела» і є наступним етапом просвітньої кампанії МОЗу України та компанії Nutricia. Він діятиме до листопада поточного року, а його мета — підвищити обізнаність молодих батьків про важливість зміцнення імунітету з перших днів життя людини та допомогти жінкам, які збираються стати мамами, вирішити проблеми, пов’язані із годуванням дітей раннього віку. В рамках проекту буде працювати гаряча телефонна лінія, а у містах, чисельність жителів яких перевищує один мільйон, фахівці з грудного вигодовування проведуть консультації для майбутніх та молодих батьків. Крім того, у жовтні планується провести Всеукраїнський конгрес педіатрів, на якому будуть представлені досягнення та наукові праці всесвітньо визнаних фахівців у цій галузі.

Про результати проведеної роботи представники МОЗу та Nutricia обіцяють повідомити у листопаді. Принаймні В’ячеслав Бережний сподівається, що відсоток матерів, котрі стануть вигодовувати дітей власним молоком мінімум шість місяців, зросте до 60%, в той час як зараз він становить близько 35%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати