Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ваші шанси бути затриманими - високі,

06 серпня, 00:00

За офіційними даними, понад два мільйони людей за різні правопорушення було затримано, а потім доставлено до відділення міліції в першому півріччі нинішнього року. Щодо них лише підрозділами патрульно-постової служби складено 1,4 млн. адмінпротоколів.

Як повідомили кореспондентові "Дня" в Головному управлінні адміністративної служби міліції (ГУ САМ) України найбільше шансів бути затриманими (на 3 години й більше) в осіб, які розпивають спиртні напої в заборонених місцях, чи вже перебувають у стані, коли "море до колін". Через ці причини складено 666,8 тис. адмінпротоколів. Дуже багато притягується за статтею 173 (дрібне хуліганство) Кодексу про адміністративні порушення - 182 тис. адмінпротоколів.

До речі, дрібного хуліганства стосується: брутальна лайка в місцях, які зовсім для цього не призначені, а тим більше - "справляння малої потреби". Особливо чекає така небезпека на тих, хто робить це на головній вулиці столиці - Хрещатикові.

Не менш поширений привід для затримки, з подальшим складанням адмінпротоколів, - злісне непідкорення діям правоохоронців. У даному разі винному часто загрожує навіть відсидка протягом 15 діб.

Безперечно, за словами начальника ГУ САМ МВС України генерал-майора Н. Білоконя, наряди міліції мають право доставляти у міліцію й осіб, підозрюваних у здійсненні злочину (затримані на місці злочину, на них показують свідки чи є явні сліди злочину).

За наявності інших даних, підозрюваного можуть затримати, коли не вдалося встановити його особу. Власне кажучи, на практиці - під банальним приводом - перевірка особи - затримати можуть кого завгодно. Якщо, звичайно, під рукою не знайшлося паспорта чи документа, котрий його замінює - військового квитка. Щоправда, в Головній управі МВС кореспондента "Дня" запевняли, що "жоден факт порушення законності роботи працівниками міліції, факти брутальної та зухвалої поведінки з їх боку - поза увагою не залишаються". В результаті, лише за це півріччя з органів звільнили близько двох тисяч осіб.

Втім, потерпілим від цього легше не стало. Та й шансів у майбутньому опинитися обличчям до обличчя з "начальником, вираз якого свідчить, що затриманий знаходиться далеко не на курорті - все одно не зменшилося. Але, якщо це сталося, всі адвокати, з якими з цього приводу вийшло поспілкуватися, в один голос радять: уважно ставтеся до складання протоколу. Бо від цього залежить - чи вдасться Вам оскаржити дії працівників міліції чи ні. Поки що таких фактів (якщо вони і є) - дуже мало. Тим часом, затриманий має право внести до протоколу свою думку, а якщо він не згоден з чимось - не підписувати його зовсім. Якщо ж з моменту затримання минуло 3 години, а затриманого не відпускають, - це означає: "клепають справу".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати