Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відомий бізнесмен, «Беркут» і обшук

18 серпня, 00:00

У вівторок правоохоронці Донецької області провели обшук у готелі «Люкс», що вважається донецькою резиденцією президента футбольного клубу «Шахтар» Рината Ахметова. Як повідомляє прес-служба прокуратури Донецької області, обшук пов’язаний із розслідуванням справи про ухиляння від сплати податків і зловживання службовим становищем, порушеної щодо фірми «Люкс», що належить Р. Ахметову.

Як повідомила прес-служба, розслідуванням цієї справи займається прокуратура Донецька, а необхідність у такому кроці виникла тому, що правоохоронці збираються докладніше вивчити всі додаткові матеріали у справі, зокрема деякі договори цієї фірми.

За офіційною версією події, яку озвучив заступник прокурора Донецької області Олександр Лівочка, 15 серпня, в понеділок, працівники УВС прибули до офісу «Люкс» з наміром зробити обшук, проте до будівлі їх не допустили. У результаті їм довелося оформляти спеціальний рапорт, наслідком якого стала постанова прокуратури від 15 серпня про проведення обшуку та вилучення необхідних документів, що було доручено працівникам УВС Донецької області. Зокрема, йшлося про вилучення деяких бухгалтерських документів ЗАТ «Люкс» (фахівці називають цей вид перевірки «зустрічною»). Згідно із законодавством, постанова прокуратури була спрямована для розгляду у Ворошиловський райсуд Донецька. Суд визнав достатніми наявні підстави для проведення обшуку та ухвалив відповідну постанову.

За різними даними, в операції з вилучення документів брало участь майже 200 бійців «Беркута», які приїхали на двох автобусах «Ікарус», і навіть бронетранспортери.

Зі свого боку, фірма «Люкс» також виступила на власний захист, опублікувавши через свою прес-службу спеціальний прес-реліз, у якому викладена інша позиція. Зокрема, фірма заявила, що в понеділок, 15 серпня, до будівлі готелю «Люкс» справді прибули співробітники управління внутрішніх справ із постановою про обшук і вилучення деяких бухгалтерських документів. Однак, за версією фірми, необхідні документи було вiдразу ж підготовлено, після чого юрист компанії двічі спілкувалася зі слідчим УВС Донецька Юрієм Іванченком для того, щоб надати запитані документи. Слідчий підтвердив, що представник правоохоронних органів найближчим часом прибуде в офіс ЗАТ «Люкс» й отримає підготовлені документи до кінця робочого дня. «Проте ніхто так і не прибув за документами, а пізніше представники МВС, за інформацією ЗМІ, склали рапорти, що «до приміщення фірми «Люкс» їх не пустили і видати документи відмовилися. Складені правоохоронцями недостовірні рапорти і послугували підставою для винесення прокуратурою постанови про проведення обшуку», — йдеться в повідомленні.

Крім того, співробітники компанії стверджують, що в ході обшуку було вилучено не лише документи, а й електронні носії інформації. За повiдомленням компанії, в обшуку брало участь не менше нiж 30 осіб, і тільки троє з них відрекомендувалися. Більше того, у прес-релізі йшлося: «У ході обшуків, проведених у приміщеннях, зайнятих ЗАТ «Люкс», співробітниками правоохоронних органів у присутності свідків було допущено численні та грубі порушення законодавства України. Деякі з них викладені нами в протоколах обшуків», — заявив Сергій Курилко, представник юридичної фірми «Воропаєв і партнери», яка представляє інтереси ЗАТ «Люкс».

У компанії також заявили, що фірма «Люкс» завжди справно платила податки та суворо дотримується законодавства України при здійсненні будь-яких операцій. Крім того, прес-служба фірми повідомила: «У зв’язку з тим, що ЗАТ «Люкс» — власник майна, яке орендує Ринат Леонідович Ахметов, ми розцінюємо обшук, проведений у приміщеннях ЗАТ «Люкс» як акт тиску на найбільшого українського бізнесмена Рината Ахметова. Ймовірною метою ініціаторів кампанії є, на наш погляд, дискредитація бізнесмена».

Найближчим часом фірма збирається заявити про порушення, допущені правоохоронними органами в ході обшуків, і поскаржитися прокурору міста Донецька та прокурору Донецької області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати