Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відродження буде повільним і сумним

14 листопада, 00:00

Економічна політика «втратила керованість», заявив спікер ВР Олександр Ткаченко на присвяченій Національній програмі відродження України нараді з представниками уряду, вченими й головами профільних парламентських комітетів. За словами спікера, спад виробництва переходить у його розпад, позаяк Україна починає втрачати не лише окремі галузі економіки, а й цілі її напрями, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Те, що в загальний хор справедливої критики дій уряду, влився і вагомий голос спікера — не викликає подиву. Проте запропонований спікером шлях виходу з сьогоднішньої безвиході — розробка Національної програми відродження України, метою якої, на його думку, є перехід до відродження «мирним шляхом» — викликає безліч запитань. Як щодо самої програми, так і щодо термінів її виконання.

За словами пана Ткаченка, програма повинна бути розрахована на 17 років. Як тут не пригадати слова російського економіста Єгора Гайдара: досвід реформування економіки в постсоціалістичних країнах свідчить, що більший термін відводиться під проведення економічних реформ, то більша вірогідність їх провалу.

Тим паче, що при обговоренні програми загалом не згадували про необхідність якнайшвидшого проведення структурних реформ, розвитку малого й середнього бізнесу, зниження податків для підприємств тощо.

Програма, підкреслив спікер, повинна бути зрозумілою кожному громадянинові й увібрати в себе «український менталітет і досвід». Лише тоді вона стане справді національною й матиме мобілізаційний характер. Ясна річ, менталітет менталітетом (хоча, хто визначить, що саме в економіці відповідає нашому загадковому менталітету), але здається, що коли ми навіть мобілізуємо всіх — від стариків до дітей — наша економіка просто не витримає ще 17 років тупцювання на місці.

№219 14.11.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати