Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як перезавантажити Раду?

Експерт: «Зараз тривають торги щодо поступок до закону про вибори і повернення до пропорційної системи із закритими списками»
19 червня, 11:19
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Петро Порошенко заявив, що найближчим часом хоче побачити рішення Верховної Ради про проведення дострокових парламентських виборів. «Я чекаю цього рішення від самого парламенту», — сказав Порошенко.

Тим часом ситуація в самій Раді далека від запиту в суспільстві: питання дострокових парламентських перегонів уже давно стоїть на порядку денному ВРУ, утім, дійти згоди щодо його реалізації ніяк не вдається. Громадяни хочуть перевиборів, більшість політиків — ні.

«Ви за перевибори?» — допитуємося в народного депутата від Партії регіонів Михайла Чечетова.

— Ми завжди вітаємо демократію, — речитативом відповідає депутат і швидко спускається сходами.

— Так за перевибори чи ні? — намагаємося уточнити.

 — Ні, ми демократію вітаємо, демократію... — невпевнено повторює Чечетов, бере хвилинку паузи і, уже більш впевнено, додає. — На політичному танцполі політичні партії танцюють під одну мелодію. Для того, щоб іти на вибори необхідно її знайти. На сьогодні нам ставлять чотири платівки, але під усі танців не вийде. Під одну треба... Литвин із мажоритарниками пропонує танцювати під суто мажоритарну систему, «Свобода» й УДАР — під пропорційну з відкритими списками, «Батьківщина» — за пропорційну із закритими списками. Нині ж діє змішана система. Під яку музику танцювати? Має бути один законопроект».

«Інакше танців не вийде», — менторським тоном додає Чечетов і зникає в кулуарах парламенту.

Натомість колеги регіоналів по парламенту звинувачують ПР, КПУ та окремих позафракційних народних обранців у саботажі ідеї проведення позачергових виборів до ВР України і цілковите небажання йти на перевибори взагалі. «Танцювати не хоче сам Чечетов», — жартома додають у приватних розмовах політики.

У розпуску Верховної Ради, на думку політолога Вікторії Подгорної, не зацікавлена і «Батьківщина» на чолі з Тимошенко, і «Свобода». «Зараз вони не мають такої підтримки суспільства, на яку розраховують, тому на словах ідею перевиборів підтримують, хоча насправді затягують навіть процес включення законів про вибори до порядку денного», — коментує «Дню» експерт.

У той же час, позафракційний депутат Володимир Макеєнко нагадав «Дню», що прецедент саморозпуску ВРУ вже мав місце у незалежній Україні. «Парламент ВРУ 1-го скликання 1994 року ухвалив рішення про дострокові вибори шляхом прийняття постанови і скоротив тоді свій вік на один рік, — каже Макеєнко. — Сьогодні можна зробити те саме».

«Указ Президента — єдина підстава для реального розпуску ВРУ. Але Рада має прийняти політичне рішення. Весь політикум має об’єднатися і піти на цей крок», — прокоментував «Дню» народний депутат від УДАРу Павло Розенко. На запитання «Дня», чи отримає проект постанови необхідну підтримку депутатів у залі, Розенко відповів, що щирість кожного з народних обранців покаже голосування. «Загадувати поки рано» — резюмував «ударівець».

«Підстав для саморозпуску ВРУ немає, — коротко відповів «Дню» позафракційний народний депутат Сергій Міщенко. — Більшість депутатів за це навряд чи проголосує».

Іншої точки зору дотримується політолог Вікторія Подгорна. «Фракції більшості — УДАР, «Свобода», «Батьківщина» — вже домовилися щодо розпуску парламенту. Зараз цю позицію задекларував і Президент», — впевнена Подгорна. На думку експерта, за таких умов до вересня Раду точно розпустять, а в листопаді можуть бути призначені самі вибори. Питання тільки в тому, за якою формулою обиратиметься новий склад ВРУ і що буде в обмін запропоновано депутатам-мажоритарникам із числа позафракційних, які віддадуть свої голоси за розпуск Ради.

Вікторія Подгорна переконана, що хоч суспільство і вимагає впровадження пропорційної системи за відкритими списками, єдиним шляхом для найшвидшого проведення дострокових виборів ВРУ залишається повернення до старої формули, яка була у 2006 — 2007 роках із закритими пропорційними списками. «Радше за все, будуть якісь поступки щодо закону про вибори. Зараз ідуть політичні торги саме з цього питання», — підсумувала політолог.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати