Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як стати українцем?

Щоб отримати українське громадянство, іноземці здаватимуть тест на знання мови і Конституції та звітуватимуть про офіційний заробіток. Експерти ж говорять: у цьому питанні не варто прив’язуватися до довідки про доходи
26 вересня, 12:25

Комітет Верховної ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин схвалив проект постанови про взяття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 9 Закону України «Про громадянство України», зареєстрований у ВР 23 вересня. Голова комітету, депутат Валерій Пацкан повідомив, що члени комітету «практично одноголосно» ухвалили відповідне рішення. Проте коли саме законопроект може бути розглянутий в залі Ради, пан Пацкан сказати не може.

Автор законопроекту, депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій пропонує доповнити закон «Про громадянство України» новими пунктами. Зокрема, запровадити обов’язкове складання усного та письмового тестування на знання Конституції та володіння державною мовою на достатньому для спілкування рівні. При цьому пропонується не поширювати цю вимогу на осіб, обмежених у комунікативних можливостях внаслідок інвалідності.

Автор також пропонує встановити, щоб законні джерела існування для осіб, які претендують на українське громадянство, не були нижчими за прожитковий мінімуму громадян. Претендент на отримання громадянства України подає відповідну довідку про свої доходи. «Ми говоримо про ті речі, які існують у всіх європейських державах. Людина, яка бажає стати громадянином України, повинна знати Конституцію, закони, мову», — сказав глава комітету.

Віктор ТИМОЩУК, голова Центру політико-правових реформ:

— Очевидно, автори законопроекту керувалися міркуваннями, що якщо Україна й буде збагачуватися новими прибульцями, то щоб це були люди, які можуть забезпечити своє існування, а не ті, які претендують на соціальну допомогу. Але не впевнений, що це правомірно — вимагати у людини довідку про доходи. Виникає питання: в якому статусі людина проживала тут до цього? Якщо вона виявила бажання переїхати в Україну, її доходи — не головне. Підтримую думку, що важливе знання мови та Конституції. Але крім цього варто реально оцінювати спроможність людини жити в нашій держави: рівень освіти, попередній досвід роботи. Не варто прив’язуватися до довідки про доходи. Хотілося б, щоб у органів, які приймають рішення щодо громадянства, було більше свободи в діях, а у людини — можливість надавати інші підтвердження свого бажання жити в Україні, працювати тут легально, інтегруватися в українське суспільство. Це може бути документ про те, що людина вже працює, має запрошення на роботу, має ідеї щодо власного бізнесу і готова зареєструватися в Україні як приватний підприємець. У нашій на сьогоднішній день корумпованій державі довідку купити не складно, тому навряд чи ідея себе виправдає.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати