Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Які теми варто обговорити?

Сергій Кот: «Як звільнити суспільство від совка...»
01 лютого, 11:54

«День» запропонував своїм авторам і читачам самоосвіту online. (До речі, зараз поширений метод у західних університетах). Уже не раз писали про проекти, які вдалося здійснити 2012-го, врешті, нашу присутність практично у всіх соціальних мережах. Оскільки ми з вами перебуваємо, так би мовити, в одному інтелектуальному тренді, тому цікавимося вашими думками щодо тем, які б хотіли бачити на шпальтах газети. Цього разу запитуємо в керівника Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України Сергія КОТА.

— Я живу під гаслом: «Ні дня без «Дня»! Це кажу, бо знаю газету, оскільки читаю її постійно. Мені б хотілося зупинитися на кількох своїх улюблених рубриках... Однак найперше скажу про видавничий проект, який торік поповнився аж цілою серією «Бронебійна публіцистика». Дана серія, можна сказати, довгограюча. У ній — квінтесенція української суспільно-політичної думки ХІХ — ХХ століть. Цікаво, що декотрі наші біди тягнуться з тих часів, про що, власне, йдеться у працях наших видатних публіцистів. Тут варто зазначити, що «День», відчуваючи час, вміє поцілити, «в десятку». Постріл із «Бронебійною публіцистикою» виявився гучним, тобто, спричинив резонанс і викликав обговорення, яке ще триватиме і триватиме. Зрештою, до більшості книжок із «Днівського» бібліотечного проекту цікавість не обмежувалася лише роком їхнього видання чи навіть наступним після того. А «Україна Incognita» взагалі 2012-го відсвяткувала своє десятиріччя.

Хотілося б продовження «саги» про сусідські (суспільно-політичні, культурно-релігійні) відносини України з державами-сусідами в різні історичні періоди. Як і продовження «Бронебійної публіцистики» — перелік публіцистів можна розширювати.

Як я вже згадував, маю свої улюблені рубрики. Це — здебільшого історичні, культурні й релігійні. Мушу сказати, що під тими рубриками виходять цікаві матеріали. Серед них справді знаходиш співрозмовників і, буває, після прочитання матеріалу подумки продовжуєш спілкуватися з ними. Бо, як відомо, цікавий співрозмовник — то насолода для спілкування.

Які теми мене надалі цікавитимуть в «Дні»? Все ті ж, які впливають на формування громадянського суспільства, вихолощення у суспільстві совка, вивільнення духу свободи... Теми, які викликатимуть інтерес до українського світу, і тоді він, український світ, дедалі більше поширюватиметься в нашому просторі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати