Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Японська зброя – у Вінницькому краєзнавчому музеї

Співробітники СБУ поповнили фонди установи конфіскованими історичними та культурними цінностями
30 квітня, 13:06
ФОТО ІГОРЯ КАРЛИЦЬКОГО

Учора співробітники Управління СБ України у Вінницькій області передали у фонд обласного краєзнавчого музею історичні та культурні цінності, конфісковані як контрабанда.

У жовтні 2013 року під час прикордонно-митного огляду пасажирського потягу Кишинів — Москва у вентиляційній шахті одного з купе, розташованій у стелі, правоохоронці викрили сховок із ретельно запакованими зразками старовинної холодної зброї. Власника прихованого багажу, який сподівався провезти вилучене через кордон України без відповідних дозвільних документів та декларування, розшукати не вдалося.

За роз’ясненнями щодо вмісту пакунків слідчі СБУ звернулися до фахівців Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНІСЕ). За висновками експертів, предметами контрабанди виявилося п’ять японських армійських і морських мечів син-гунто та кай-гунто 30-х років минулого століття, два тесаки, які також використовували в імператорській армії Японії у ХІХ ст., французька шпага унтер-офіцерів морської піхоти кінця ХІХ ст. Усю зброю визнано антикварною і такою, що має історичну та культурну цінність. Унікальними є кілька виготовлених вручну стародавніх виробів із дерева — руків’я ритуальних сокир племен Буркіна Фасо, Центральної Африки, республіки Конго — речі, за які багато віддав би будь-який досвідчений колекціонер. Ймовірно, що антикварну зброю було призначено для продажу у приватні колекції Росії.

Наприкінці березня 2014 року Вінницький міський суд Вінницької області виніс рішення щодо конфіскації вилученого у власність держави та передачі його до Вінницького обласного краєзнавчого музею, повідомляє прес-група УСБУ у Вінницькій області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати