Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Головне, щоб громадянська позиція не закривала очі на факти»

Учасники ЛШЖ «Дня» поспілкувалися з Романом Вінтонівим не лише як з Майклом Щуром, а й як з одним із керівників «Суспільного»
18 липня, 19:45
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Зустріч «літньошколярів» з Романом Вінтонівим — українським тележурналістом, актором, сценаристом, музикантом, членом правління ПАТ «НСТУ», котрий відомий українським глядачам також під ім’ям свого гумористичного образу — Майкла Щура, була дуже очікуваною. Частина розмови перетворилася на справжній майстер-клас, коли пан Роман показав, що дають і не дають однозначні й багатозначні питання до співрозмовника, наскільки важливими є аргументованість та підготовленість журналіста. Наприклад, жвавий діалог викликала студентська репліка про його «скандальну» діяльність у ролі ведучого. І для з’ясування, чи варто вживати це слово, залучили навіть тлумачний словник. Врешті «розійшлися миром». Водночас пан Роман встиг відповісти на чимало запитань і щодо діяльності НСТУ, і щодо особливостей програми «Ґрати, песик, дужка, гривня, знак питання, долар, нуль».

«Будь-яка тема — це громадянська позиція. Навіть вибір, якою мовою писати, — це громадянська позиція... Головне, щоб громадянська позиція не закривала очі на факти, інакше тоді це стане брехнею», — переконаний Роман Вінтонів. Гумор у своїй програмі пан Роман охарактеризував як «дуже легкий спосіб подавати складні теми» і «дорослий спосіб ведення дискусії».

А на запитання, чи є якісь теми, про які він ніколи не жартуватиме зі студії «Телебачення Торонто», гість відповів: «Українська армія». Пан Роман розповів, що команда програми «Ґрати, песик, дужка, гривня, знак питання, долар, нуль» разом вирішила, що не жартуватиме про військових, доки триватиме війна на сході, адже як можна висміювати тих, хто нас захищає?

ВРАЖЕННЯ

Олександр ШАРIПОВ, Запорізький національний університет:

— За годину ми встигли поспілкуватися на різні теми, і ще пан Роман провів для нас майстер-клас. Мене цікавила його оцінка стану журналістики в Україні, і він відповів на це запитання так: «Журналістика зараз у країні молода, адже в ній мало залишається людей на тривалий час, багато хто переходить в інші сфери». Роман Вінтонів — ведучий, який, на мою думку, розвиває українське телебачення і в якого є чого повчитися. Завдяки цій зустрічі я отримав заряд позитиву і знань.

Аліса ПОЛIЩУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

— Чудово! Звичайна розмова буквально за кілька хвилин перетворилася на практику, якої часто не вистачає сучасним журналістам! Відверто, щиро, якісно та іронічно — ця зустріч запам’ятається мені надовго, адже позиція Романа Вінтоніва дуже надихає!

 Ольга ВАЛЬКЕВИЧ, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

— Зустріч із Романом Вінтонівим виявилась для мене радше як майстер-клас, аніж інтерв’ю. Адже журналіст ставив нам зустрічні запитання про доцільність формулювання та його фактчекінгу, цим самим стимулював нас до аналізу власних запитань. А найголовнішу причину всіх труднощів під час роботи Роман коментує: «Найважче організувати себе».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати