Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Найголовніший ресурс для встановлення миру – консолідація всієї нації»

У п’ятницю лектором Літньої школи журналістики «Дня»-2018 став Євген Марчук
13 липня, 17:24

Унікальна зустріч із колишнім прем’єр-міністром, секретарем РНБО, генералом армії, людиною, яка фактично створила Службу безпеки України, Євгеном Марчуком, стала кульмінацією другого тижня насиченого навчання. Взагалі, програма «літньошколярок» – як в «академії Генштабу», жартівливо зазначила головний редактор «Дня» Лариса Івшина. Протягом кількагодинної дискусії Євген Марчук дуже грунтовно відповідав на питання, які найбільше турбують «школярів» у житті нашої країни.

На самому початку зустрічі Євген Кирилович поділився зі студентами світовим досвідом припинення військових конфліктів, власною оцінкою Будапештського меморандуму та баченням, як Україна буде повертатися на Донбас через чотири роки війни. Зокрема він навів приклад Колумбії. «Якось я запитав пана міністра Колумбії про те, який головний ресурс для припинення війни і встановлення миру, – говорить Євген Марчук, – 28 років країна воювала, а зараз живе мирно вже 15 років. Як таке стало можливим? Він мені відповів, що найголовніший ресурс для цього – це консолідація всієї нації».

Безумовно, навіть трьох годин бесіди було замало для відповідей на весь спектр питань, які накопичились у «літньошколярів» до пана Марчука. Як відомо, зараз він є членом підгрупи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи. Зокрема торкнулись актуальної теми саміту НАТО в Брюсселі та ефективності мінського процесу.

Євген Марчук поділився зі студентами власним баченням Мінського процесу та можливості зміни нормандського формату.

«Зацікавлених у зміні Мінського процесу нема, окрім Росії, – пояснив він, –  Будь-яка зміна формату – означає, що всі санкції, прийняті проти Росії, мають бути переглянуті або анульовані. До речі, Росія має такий план до президентських виборів 2019 року –  «завалити» Мінський процес. Найвигідніше для Росії зробити так, щоб причиною цього була Україна».

ВРАЖЕННЯ

«НАМ, ЯК ЖУРНАЛІСТАМ, НЕ ТРЕБА НІЧОГО БОЯТИСЯ»

Дар’я ЧИЖ, Київський університет імені Бориса Грінченка:

– Після спілкування з таким потужним експертом «літньошколярі» зрозуміли, що в України ще лишилось багато проблем, зокрема з питань безпеки та вступу до НАТО, але нам, як журналістам, не треба боятися вчитися аналізувати, заглиблюватись у проблеми внутрішньополітичного поля України. Але до вступу в НАТО потрібно готуватися вже зараз, бо ми не передбачуємо можливі ризики, пов‘язані з нашим східним сусідом. Адже фактично тоді найбільший кордон в Європі між Україною та Росією стане кордоном між НАТО та не-НАТО. Також Євген Кирилович наголосив на тому, що Україні варто звернути увагу на свої відносини із західними сусідами, зокрема Білоруссю, Польщею та Угорщиною. Отож, кожна відповідь надала багато матеріалу для роздумів.

«ЦЕ СПОНУКАЄ РУХАТИСЬ ДАЛІ»

Анастасія КОРОЛЬ, Донецький національний університет імені Василя Стуса:

– У розмові з Євгеном Марчуком прозвучала фраза: «Найголовніший ресурс – це консолідація нації». Ця мить торкнула за живе. Адже саме від цього потрібно відштовхуватись у пошуках компромісів. Якщо замислитись, то останнім часом над Україною ззовні збираються «грозові хмари». Однак перед тим, щоб вирішувати щось, ми потребуємо завершення війни. Це можливо лише з урахуванням національних інтересів і особливостей сприйняття. Цей ребус, в якому ми живемо, вимагає нового розуміння в суспільстві. Очевидно, що це в свою чергу вимагає нового усвідомлення від медіа. Дивно, але саме на таких зустрічах виникає ще більше питань, ніж відповідей, але це спонукає рухатись далі.

«УНІКАЛЬНА ЛЮДИНА З ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИМИ ЗНАННЯМИ»

Ірина ЛАДИКА, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Євген Марчук – унікальна людина з енциклопедичними знаннями з усіх сфер суспільно-політичного життя України та світу. Мене вразило, що він, фахівець зокрема з питань безпеки, побудував свою розмову довкола канви журналістської роботи, переважно написання аналітики. Адже усі знання, які ми отримуємо тут, маємо використати у своїй роботі, доступно донести до людей. Ми повинні просто пояснити пересічним українцям, що таке Закон «Про прощення», чому наступний рік буде непростим в економічному плані, чому добре, що Трамп зустрічається з Путіним. Це складні питання, але у цьому і полягає наше завдання, «зубрів журналістики», як дав нам щедрий аванс Євген Кирилович. Було важливо також почути історичні процеси, яких ми вже не застали: обставини та атмосферу ДКНС (ГКЧП) – від свідка та учасника тих історичних подій. Усе це розширює наш світогляд як майбутніх журналістів, допомагає нам бачити глибше, а не лише «хапати» поточні події без жодних рефлексій.

Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати