Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

23 засуджені покинули окуповані території

Це вже шоста така передача, ініційована Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською
22 липня, 11:07

Цього разу Омбудсмену передали 23 засуджених, які відбували покарання в місцях позбавлення волі на території так званої «ДНР» і виявили бажання бути переміщеними для подальшого відбування покарання на підконтрольну Україні територію. Про це повідомили на сайті Уповноваженого ВР з прав людини.

Таким чином, завдяки Омбудсмену за рік з окупованих територій Донбасу перемістили 110 засуджених. Перша передача відбулась у липні 2015 року, в середньому вони відбуваються раз на кілька місяців. У рамках останньої передачі засуджених, яка відбулась 21 липня, Валерія Лутковська також обговорила з так званою «уповноваженою з прав людини ДНР» Дарією Морозовою питання стану дотримання прав дітей, полонених і затриманих.

Нагадаємо, перемовини щодо передачі засуджених з окупованих територій Донбасу український Омбудсмен веде особисто, оскільки є певний захист і гарантії незалежності й недоторканності цієї особи. В інтерв’ю «Дню», що виходило минулого тижня (матеріал «...У нас немає стратегії щодо переселенців», №122 за 14 липня), Валерія Лутковська зазначила щодо передачі засуджених з непідконтрольних Україні територій: «Сказати, що ми вже дійшли до певного автоматизму, не можу. Я не розумію, яким чином так звана «ДНР» формує списки людей, яких передадуть нам».

Уповноважена сама телефонує іншій стороні, всі листи відправляє зі своєї персональної електронної пошти. Також Валерія Лутковська сама виступає гарантом того, що процедура відбудеться без проблем, і завжди присутня на таких передачах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати