Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безпечний прихисток

На Вінниччині відкрили притулок для тимчасового перебування жінок, які постраждали від домашнього насильства
01 червня, 11:02

Затишні спальні, кімнати з дитячими ліжечками, кухня і пральня — все це до послуг жінок із дітьми, які зазнали насильства у сім’ї. Перебувати у новому закладі клієнтки зможуть упродовж трьох місяців. За цей час вони отримають необхідну психологічну, соціальну, правову підтримку для відновлення власних внутрішніх ресурсів та прийняття рішень щодо подальшого життя. Заклад стане безпечним місцем для постраждалих жінок і дітей. Приміщення під охороною, обладнане тривожною кнопкою, а його адреса засекречена. Розрахований притулок на 20 місць. Перших клієнтів заклад прийняв ще до офіційного відкриття. Нині в ньому перебуває п’ять осіб — двоє дорослих та троє дітей.

«Ще торік з ініціативи Міністерства соціальної політики України між Вінницькою ОДА та Фондом народонаселення ООН був підписаний меморандум про співпрацю, який дозволив залучити в область додаткові кошти на втілення проекту «За життя без насильства. Вінницька область», — коментує координатор проекту Алла СТУДІЛКО. — На реалізацію проекту були залучені 2 мільйони гривень, ще 380 тисяч гривень виділено з обласного бюджету. До кінця поточного року притулок для жінок, постраждалих від насильства, буде утримуватись за кошти Фонду народонаселення ООН. А потім за кошти обласного бюджету».

Алла Студілко додає, що потрапити до закладу можуть жителі Вінницької області, які звернуться по допомогу до правоохоронних органів або соціальних служб. Перших клієнтів, які нині перебувають у притулку, доставили мобільними бригадами. Наразі жінки в емоційно важкому стані, але одна з них таки погодилася переповісти свою історію, щоправда, інкогніто.

«Ми з чоловіком давно разом. Перед тим, як збирався йти на війну, узаконили свої стосунки і все було добре. Та коли він демобілізувався, то «дах поїхав». Почав випивати і дебоширити. Сусіди через постійні скандали не раз викликали поліцію, рятували мене, бо нікого не маю — ні батьків, ні дітей, — розповідає жінка. — Живемо у моїй квартирі, але покидати її він не хоче і не збирається. Втікати змушена була я. І притулок нагодився, бо інакше жила б на вулиці. Не було сили більше терпіти і боятися. Поки що не знаю, що робитиму далі. Шукатиму нове життя...»

У цілому за минулий рік по Вінницькій області було зафіксовано 8 тисяч звернень про насильство в сім’ї. Від початку поточного року правоохоронні органи та соціальні служби зафіксували вже 3,5 тисячі випадків. Серед заявників 20% чоловіки, які також страждають від різного роду насильства. Тому у планах центру розшири спектр послуг і створити притулок для перебування осіб чоловічої статті. Окрім цього, на базі новоствореного закладу будуть напрацьовані моделі роботи із кривдниками та дітьми, які живуть у сім’ях, де проявляється домашнє насильство. Це, на думку ініціаторів проекту, допоможе вберегти дітей від копіювання поведінки батьків — не дасть їм у майбутньому стати кривдником чи жертвою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати