Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Більшість школярів вчаться у стресі

Що показали результати всеукраїнського дослідження «Голоси дітей»
01 червня, 10:58

Громадська організація «Жіночий консорціум України» за участі старшокласників з різних шкіл провела в 11 областях країни дослідження думки дітей про дотримання їхніх прав «Голоси дітей». Питання стосувалися різних сфер життя: стосунків з батьками та поінформованості про свої права, ставлення до навчального процесу й відчуття безпеки у школі.

За даними дослідження, 79% дітей сказали, що знають про Конвенцію ООН про права дитини, але при цьому опитані нерідко плутали її з Конституцією України. Правозахисники «Жіночого консорціуму України» вважають це ще однією демонстрацією того, наскільки необхідно викладати у школі такий предмет, як права дитини.

При цьому 72% опитаних оптимістично дивляться у майбутнє. Цей показник доволі тривожний, адже означає, що у решти — 28% — висока невпевненість у завтра, і це багато. Чимало дітей вже задумуються про те, щоб навчатися і працювати за кордоном.

«Серед опитаних дітей 65% відповіли, що хотіли би частіше висловлювати власну думку з різних питань, але протягом останнього року таку можливість мала лише половина наших респондентів. А 82% опитаних вважають, що влада повинна дослухатися до думки дітей. Дуже важливо інформувати дітей та дорослих про те, що діти мають право на участь», — зауважила учасниця дослідження 11-класниця Олена ДЕГТЯРУК.

Також чимало учасників дослідження «Голоси дітей» однією з найбільших проблем у школі визнали цькування (булінг). Зокрема, 19% визнали знущання над собою. Експерти кажуть, що швидше за все ця кількість є применшеною, адже дітям дуже важко говорити про знущання.

Проблема цькування піднімає більш серйозну тему — безпеки у школі. Так, дві третини опитаних дітей визнали, що не почуваються у школі в безпеці, 70% відчувають у школі постійний стрес, багато респондентів відчувають стрес у школі іноді. За оцінками дітей, мало у чому їм може допомогти шкільний психолог: 50% зізналися, що не довіряють такому фахівцю, бо бояться, що після консультації з ним їх обговорюватимуть педагоги. Загалом 42% опитаних дітей відповіли, що не знають куди і до кого звертатися зі своїми проблемами, коли виникають непорозуміння у школі та сім’ї.

Також автори дослідження розробили рекомендації, як можна покращити ситуацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати