Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Декомунізація триває

13 жовтня, 13:49

У Кривому Розі перед Покровою представники Тернівського козацтва та Інгульської паланки Війська Запорозького низового Українського козацтва декомунізували постамент колишнього пам'ятника більшовику Валявку біля Криворізього музею, встановивши на гранітному підмурку пам'ятну дошку на честь Головного отамана Холодного Яру Степового-Блакитного (Пестушка). На пам’ятній дошці викарбувано знаменні слова, які вигукнув Кость Пестушко, розпочинаючи антибільшовицьке повстання: «За нашу кров! За нашу честь! За кривди нашому народу!»

За даними дослідника визвольного руху, президента Історичного клубу Холодний Яр Романа Коваля, антибільшовицьке повстання під проводом Костя Пестушка (Степового-Блакитного) спалахнуло в Кривому Розі в травні 1920 року в повітовому військкоматі під час призиву новобранців до лав Червоної Армії. Оскільки колишній повітовий військкомат знаходився неподалік від сучасного Криворізького історико-краєзнавчого музею, місцеві активісти вважають, що саме на місці декомунізованого пам’ятника кривавому більшовику Василю Валявку, який стояв донедавна, і має постати пам’ятник героям українського визвольного руху – Костеві Пестушку (Степовому-Блакитному) і його побратимам криворізьким отаманам, які в 1919 – 1923 рр. вели запеклу боротьбу проти червоної навали та встановлення радянської влади на Криворіжжі. І це було б актом історичної справедливості, символом остаточної перемоги над більшовизмом, названим червоною чумою ХХ сторіччя.

Пропозицію щодо встановлення саме на цьому місці такого пам’ятника до 100-річчя Криворізького антибільшовицького повстання було висунуто ще на початку року під час урочистого відзначення в Кривому Розі 120-річчя від дня народження Костя Пестушка. Однак, як з’ясувалося, у районної та міської влади дещо інші плани щодо цього пам’ятного місця у сквері поблизу музею. Тому козаки на чолі з Юрієм Настусенком та Ігорем Дедюхіним вирішили саме таким чином довести до кінця справу декомунізації постаменту, на якому залишився напис про те, кому саме належав цей п’єдестал.

Два тижні тому на постаменті було встановлено дошку з портретом Костя Пестушка, а перед Покровою – пам’ятну дошку з його повстанським гаслом. Декомунізований таким чином постамент з пам’ятними дошками освятив протоієрей УПЦ КП Іван Руденко.

Згодом козаки планують встановити й третю дошку з інофрмацією про легендарну Степову дивізію, яку майбутній головний отаман Холодного Яру почав формувати саме під час криворізького повстання. На думку активістів, поки офіційно вирішуватиметься питання про встановлення пам’ятника, Кривий Ріг все ж таки матиме перше пам’ятне місце, куди можна буде прийти, покласти квіти і вшанувати героїв повстанського визвольного руху.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати