Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Депутати Луцької міської ради

проти кандидатури Веслава Мазура на посаду Генерального консула Республіки Польща
28 жовтня, 11:38

Відповідне звернення до Міністерства закордонних справ, до компетенції якого належить вирішення цього питання, схвалили на сесії Луцької міської ради. Рішенню передувало обговорення на засіданні постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики і регламенту.

Генеральне консульство Республіки Польща діє в Луцьку з 2003 року, його очільниками були різні люди, але ніколи раніше потенційний кандидат на цю важливу посаду, зазначають луцькі депутати, не висловлював так різко власних політичних поглядів. Павло Данильчук, голова фракції «Народного контролю» в міській раді, котра і внесла питання про Мазура на обговорення, зазначив, що політичні заяви дипломат робити не може, і не має значення, яку країну він представляє: Польщу, Росію, Канаду чи США. Українці мають право, як кожна нація, на власний погляд на власну історію та визначення своїх же національних героїв.

Каменем спотикання в порозумінні між потенційним генконсулом та луцькими депутатами (котрі, звісно, в цьому питанні представляють загалом думку лучан, волинян) стало оціночне судження Веслава Мазура діяльності УПА та особи Степана Бандери. Мазур — дипломат зі стажем, працював у Монголії, Єгипті, вісім років в Україні (Одеса, Севастополь, Львів). Є стенограма засідання, під час якого Веслав Мазур заявив, що має власну думку про УПА і Бандеру, а також про так звану Волинську трагедію, яку польський сейм назвав геноцидом. Хоча, звісно, горіли і польські колонії на Волині, і українські села, гинули від рук вчорашніх сусідів і поляки, і українці. Бандеру дипломат назвав «бандитом», більше того, вважає, що волиняни... не знають власної історії, і «їм треба показувати власне всі ті злочини, які зробили ці люди. Мені здається, що розмова, співпраця і наша відкритість приведуть до того, що вони все-таки визнають і зрозуміють, що вони вчинили. Я також переконаний, що ми будемо продовжувати цю політику», — відзначив він.

Депутати Луцької міської ради, висловлюючи думки лучан, загалом волинян, вимагають, щоб Міністерство закордонних справ не погоджувало кандидатури Мазура на посаду Генерального консула в Луцьку. Державний кордон України проходить по кордону Волині, регіон має дуже багато спільних точок дотикання із сусідом-Польщею. На Волині зацікавлені у співпраці, а питання, які стосуються історії, вважає Павло Данильчук, варто залишити історикам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати