Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дерево в пам’ять про загиблого

На Вінниччині ветерани війни разом з лісівниками висадили чотири тисячі дубів, берез та модрин
17 березня, 18:44
ФОТО З САЙТА VINWOOD.GOV.UA

Ліс пам’яті з’явився днями на території Ободівського лісництва, що в Тростянецькому районі. На 60 сотках землі волонтери, учасники бойових дій та лісівники висадили 4 тисячі саджанців дубу звичайного, берези та модрини європейської. Висаджуючи молоді дерева, кожен з учасників акції згадував своїх побратимів, земляків, знайомих, які віддали своє життя за Батьківщину в російсько-українській війні.

Ініціатива висадити Ліс пам’яті належить редактору газети «Тростянецькі вісті» Анатолію Савченку, який за сумісництвом представляє Тростянецьку спілку учасників бойових дій та волонтерів АТО/ООС. До зони бойових дій він їздить, починаючи із червня 2014 року, і не збирається полишати волонтерство, допоки не закінчиться війна.

«На сході України полягло 4 бійці з Тростянецького району. Ще десять померли, повернувшись з війни додому. Ми садимо дерева у пам’ять про кожного з них і увесь «небесний гарнізон», — каже Анатолій Савченко. — Я, зокрема, саджаю дерево в пам’ять про Олександра Прейтику, який першим загинув у 9-му батальйоні, на знак вшанування імені Володимира Куйбіди із села Демидівки, який служив у добробаті «Донбас». Саджаю в пам’ять про Миколу Мельника із села Соболівка, який загинув під Дебальцевим, і на згадку про свого кума, Олександра Черепаху, котрий ліг смертю хоробрих 31 січня 2015 року в селі Чонухіно...».

Садити діброву прийшло орієнтовно два десятки ветеранів з Тростянецького району. Координував роботу керівник ДП «Бершадський лісгосп» Микола Краснєєв. Відзначає, що раннє тепло і погодні умови сприяють посадці нових лісосмуг. А якісне насіння і саджанці гарантують гарний результат і в майбутньому могутній ліс.

«Це хороша, знакова акція. Усі учасники працювали злагоджено, старалися, щоб кожне дерево прийнялося і росло, — відзначає Микола Краснєєв. — Усі сіянці перед посадкою ми обробили спеціальним гелем-вологонакопичувачем, який зберігає вологу та сприяє максимально можливій приживлюваності. Частину ділянки засівали насінням дуба звичайного, а частину саджанцями. Обіцяю, що Ліс пам’яті буде на особливому рахунку у бершадських лісівників. Адже мало посадити дерева, за ними потрібно якісно доглядати. Тому лісівники докладуть до цього максимум зусиль, адже кожне дерево символізує друге життя українського захисника».

Загалом, як повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства, під час весняної посадки лісу 2020 року лісівники планують відтворити 1078 га лісів. 1039 га — це посадка лісу у держлісфонді на місці суцільних зрубів, де створено вже сьогодні 586 га лісових культур. Нових лісів (захисних насаджень) заплановано створити 19 га, вже висаджено культури на площі 12 га. Цього року нові ліси створюють Іллінецький, Чечельницький лісгоспи, Тульчинське ЛМГ. Сприяння природному поновленню здійснено на площі 20 га. Доповнення лісових культур у держлісфонді планують здійснити на площі 155 га, роботи вже виконано на понад 50%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати