Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iсторія забуття»

Підгорецький замок вперше за майже 80 років відкрили для відвідувачів
21 червня, 11:43
ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.ORG

Двері Підгорецького замку були зачинені для туристів, починаючи з далекого 1939 року. А зараз тут уперше за майже 80 років відкрили мистецьку виставку. У залах палацу в рамках експозиції «Історія забуття» розмістили копії картин XVII—XVIII ст. та архівні фотографії замку.

Реконструкція палацу наразі ще триває. Для відвідувачів відкрили кілька зал. Зокрема, туристи можуть відвідати Китайський кабінет, Золоту, Кармазинову та Обідню (з ХІХ ст. знану як Лицарську) зали і побачити картини, які прикрашали раніше стіни палацу. Ця експозиція стане постійною і буде доповнюватися новими експонатами.

В експозиції представлені копії полотен Шимона Чеховича, Гіацинта Олесінського, Якоба Йорданса, Шарля Ле Бруна, Яна Де Баана, Пьєтро Бьянчі, Олександра Григлевського, Джованні Баттісто Клементі, Йозефа Грассі та інших італійських, австрійських, польських, французьких, нідерландських художників, якими славилася колекція.

«Стан будівлі наразі не дає можливості розмістити там оригінали, яких у збірці Львівської національної галереї мистецтв є чимало, однак це тільки початок ревіталізації замку. На жаль, історія суворо обійшлась з цією перлиною епохи ренесансу: колекція розпорошена по музеях і континентах, частина її фатально знищена, будівля нещадно зруйнована. Зокрема в палаці збереглись лиш монументальні портали і камін з чорного мармуру. А в архівах віднайшли старі світлини, на яких можна побачити велич і красу замку, які теж представлені на виставці», — відзначають у прес-службі Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, якій з 1997 року підпорядковується музей-заповідник «Підгорецький замок».

Відкриттю замку посприяв благодійний фонд «Підгорецький замок», який раніше займався реставрацією картин та мистецьких об’єктів замку.

Нагадаємо, що Підгорецький замок, або Палац у Підгірцях — пам’ятка архітектури епохи пізнього ренесансу і бароко. Його збудували у 1635—1640 роках за дорученням гетьмана Конєцпольського. Споруда стала однією з найважливіших фортець і найкрасивіших аристократичних резиденцій того часу. У період Другої світової війни та після неї палац зазнав руйнації: його розграбували, і він пережив пожежу. Сьогодні в Підгорецькому замку триває реставрація.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати