Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мільйони — у розумне довкілля

ЄС надає грант у п’ять мільйонів євро на впорядкування сміттєзвалища Хмельницького, а ЄБРР прокредитує будівництво сміттєпереробного комплексу
11 липня, 12:16

У Лондоні відбувся екофорум Green Cities за участю представників 42 міст із усього світу. Під час візиту міський голова Хмельницького Олександр СИМЧИШИН домовився про надання місту п’яти мільйонів євро безповоротних коштів на впорядкування міського полігону твердих побутових відходів. Паралельно місто веде перемовини з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо будівництва сміттєпереробного комплексу. Упродовж трьох днів в обласному центрі працювали іноземні експерти компаній WSP та IDOM. Вони проводили оцінку екологічного і соціального впливу для проєкту реконструкції сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного комплексу. Як повідомив радник міського голови Микола ВАВРИЩУК, усі ці заходи проходять відповідно до Угоди про підготовку кредитного фінансування, спрямованого на покращення муніципальної інфраструктури твердих побутових відходів, яку уклали Хмельницька міська рада, КП «Спецкомунтранс» та Європейський банк реконструкції та розвитку. Паралельно триває виготовлення кошторисної документації.

«Проблема міського сміттєзвалища існує вже досить давно. Воно розташоване на околиці міста уже понад 60 років. Експерти стверджують, що термін його експлуатації спливе за кілька років. Саме тому проблема утилізації відходів є дуже актуальною і потребує термінового вирішення, — відзначає Микола Ваврищук. — Ми детально вивчили це питання. Спілкувалися з колегами із різних міст, у тому числі за кордоном. Знайшовши партнерів у ЄБРР, вирішили працювати у двох напрямках: розширення з подальшою рекультивацією діючого сміттєзвалища і побудова сміттєпереробного заводу.

Фактично 5 млн євро на впорядкування сміттєзвалища, які місту безповоротно надасть ЄС, це не повна, хоча й суттєва сума, тому найвірогідніше проєкт буде реалізовуватися на основі співфінансування. Точна вартість робіт буде відома після виготовлення проєктно-кошторисної документації, яка наразі в роботі. Що стосується зведення сміттєпереробного комплексу, то ми вже підписали попередню угоду з ЄБРР. Кредитна організація провела тендер і найняла експертів, які вивчають технологію та концепцію, яку ми пропонуємо. Коли вони нададуть ЄБРР повний звіт, ми отримаємо остаточне рішення щодо кредитування — обсяги і терміни. Зараз ідеться про 15 млн євро. Ми зупинилися на простому варіанті сміттєпереробного заводу, який передбачає механічно-біологічну переробку сміття, а не якісь «космічні» технології. Завод сортуватиме сміття й перероблятиме майже 40 тисяч тонн органічної фракції щороку. Це відбуватиметься завдяки сухому анаеробному зброджуванню. Завдяки цьому буде створюватися біогаз, із якого генеруватиметься електроенергія. Тобто довіряємо тим технологіям, які вже відпрацьовані й зарекомендували себе як дієві».

Масштабний проєкт реалізується в межах міської програми «Розумне довкілля Хмельницький», яка складається із кількох напрямків та етапів. Найбільший блок — це поводження з ТПВ. Він передбачає збір небезпечних відходів, будівельного і зеленого сміття, встановлення відеокамер на майданчиках загального користування, розміщення підземних контейнерів у центральній частині міста і встановлення спеціальних баків під скло, ПЕТ-пляшки тощо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати