Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місце сили...

«День» вітає Галину Ярову з уродинами та розкриває секрети очолюваного нею Музею гетьманства
09 липня, 10:39

Читачі «Дня» знають, що газета постійно працює над тим, аби транслювати правдиві та глибинні історичні смисли. Звісно, без однодумців не обійтися. Таким вірним партнером для «Дня» став Музей гетьманства в Києві, що на Подолі (вул. Спаська, 16б), на чолі з директором Галиною ЯРОВОЮ, яка є невтомною хранителькою славних сторінок української історії. «День» вітає очільницю закладу з днем народження! А за кілька днів до іменин розпитував її про значення Музею гетьманства, жагу українців до історії та взаємини з Оленою Отт-Скоропадською — дочкою українського гетьмана Павла Скоропадського.

«Я часто задумуюся над тим, яке ж завдання нашого музею, а це виховання в молодого і старшого покоління бажання будувати державність України, що ми нація, що українці такі ж талановиті й розумні, як інші народи, і маємо право на свою державу. Газета «День» так само робить для цього дуже багато», — вважає Галина Ярова.

Присвятити своє життя історії Галина Іванівна вирішила ще в шкільний період. Якось батько повіз її, ще дев’ятикласницею, до сусідньої Вінницької області в село Борщагівку (це поряд з Тетієвом, Київська область). Там вона побачила місце страти гетьманом Іваном Мазепою полковника Іскри та генерального судді Кочубея і пам’ятну плиту в центрі села... Любов батька до історії та жага пізнати історичну правду спонукав її вступити на історичний факультет Полтавського педагогічного інституту ім. В. Г. Короленка. А після закінчення навчання вона працювала учителем історії та суспільствознавства у Тетіївський середній школі № 4. Пізніше — у Державному історичному музеї України.

А в 1993 році Галині Яровій запропонували створити Музей гетьманства та очолити його. Це єдиний і унікальний музей в Україні, який в концепції містив принцип змінних виставок за браком експозиційних площ. За любов до своєї справи пані Галина отримала чимало відзнак.

«Ми показуємо, що в нашому музеї можна поговорити про кожного з гетьманів. Ми маємо неймовірну бібліотеку: останні гроші завжди витрачали на книги, тому в нас вони — одні з кращих в Україні. Якщо раніше бібліотеки після радянського часу не укомплектовували, то нам часто дарували цінні книги, або ми самі їх купували. Ми намагаємося купувати тільки найкращі книги, найкращі енциклопедії, найкращі словники, тобто все, що стосується гетьманства, бо це наш престиж. А бібліотека — це наша гордість», — підкреслює Галина Ярова.

З особливою теплотою Галина Іванівна згадує про підтримку та спілкування з Оленою Отт-Скоропадською — молодшою дочкою останнього гетьмана України Павла Скоропадського, яка надала Музею гетьманства чимало цінних речей своєї родини та завжди підтримувала заклад. «Вона відіграла неймовірну важливу роль для підтримки пам’яті свого батька», — каже Галина Іванівна. І додає: «Стільки, скільки зробила вона, не зробив у своїй сім’ї, мабуть, ніхто».

Детальніше про роль останньої гетьманівни читайте у наступному номері «Дня». А подивитися експозиції Музею гетьманства можна вже — через віртуальну екскурсію на сайті «Україні Incognita», який був створений ще у 2011 році та містить велике розмаїття історичних цікавинок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати