Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Місячне поселення»

КБ «Південне» запрошує вітчизняний бізнес взяти участь у реалізації проекту
06 серпня, 18:39
ФОТО REUTERS

У рамках 50-ї конференції ООН з дослідження та використання космічного простору в мирних цілях стартапом NewSpace2060 оголошено міжнародний конкурс MoonPitchCompetition 2018. За задумом організаторів, цей конкурс, завдяки активній участі міжнародних компаній, організацій, підприємців і небайдужого населення планети Земля, зможе допомогти реалізації проекту «Місячне поселення», а також зробити свій внесок у розвиток місячної екосистеми NewSpace. Про це повідомляє у соцмережі «Фейсбук» YuzhnoyeStateDesignOffice.

ДП «КБ «Південне» вже ділилося своїми проектами та ідеями щодо створення постійно діючої бази на Місяці, покликаними дати потужний поштовх розвитку технологій і систем космічних літальних апаратів, апаратури зв’язку, управління, автономного життєзабезпечення. «Отже, будь-який зацікавлений підприємець — стартап з будь-якої точки нашої планети може відправити на конкурс 3-хвилинну відеопрезентацію — своє бачення і свою оригінальну ідею щодо реалізації цього амбітного проекту», — наголошується в повідомленні. Презентації приймаються у таких напрямах: архітектурні концепції та завдання «Місячного поселення»,  стандарти «Місячного поселення», людські чинники, діяльність на Місяці — цілі та економічні складові, вимоги до місії й ринків, найважливіші послуги для «Місячного поселення».

Заявки з відеопрезентаціями проектів приймаються до 24 серпня 2018 року. Оцінка проектів відбудеться з 25 серпня до 21 вересня 2018 року. «Давайте разом гідно представимо світовій спільноті український потенціал освоєння Місяця!», — закликають дніпровські конструктори, звертаючись до вітчизняного бізнесу.

Раніше вже повідомлялося, що фахівцями КБ «Південне» розроблено власний проект створення науково-промислової бази на Місяці, який передбачає п’ять етапів реалізації. На попередньому етапі (2020 — 2030 роки) передбачається картографування видимої поверхні Місяця й розробка важкої ракети-носія «Криптон», а також розгінного та посадочного місячних модулів. Потім у 2030—2032 роках фахівці визначать місце майбутньої бази. Саме туди «Криптон» доставить чотирьох космонавтів і модулі для створення самої бази. Також має відбутися виведення на орбіту космічної станції. Третій етап розширеної конфігурації (2032—2042 рік) передбачає доставку й монтаж командного та ремонтного модулів, енергетичної установки живлення бази та місяцеходу. Далі заплановано етап переходу на виробництво (2042—2062) — створення замкнутої системи життєзабезпечення, виробничої бази й обсерваторії. І вже 2062 року українці змогли б запустити постійну базу, що передбачає перебування людини на Місяці. «Цей проект дуже складний і дорогий. Тому втілити його можна буде лише спільними зусиллями фахівців і компаній з багатьох країн світу, а фінансування робіт за проектом також передбачає участь урядів найбільш розвинених країн», — зазначають у КБ «Південне».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати