Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«На деревах поставили червоні хрести...»

У Кропивницькому жителі борються за порятунок «неестетичних» насаджень
16 травня, 11:53
ФОТО UKRANEWS.COM

Донедавна біля пологового будинку №1 по вулиці Олени Журливої росло зо два десятки розкішних дерев — тополі, акації, черешні, липи. Вони затуляли будівлю від дороги, завантаженої автомобілями, і створювали затінок у дворі медичного закладу. Проте у зв’язку з реконструкцією паркану тут запланували зрізати їх усі. Активісти громадської організації «Озеленення.Кропивницький» вважають це злочином. На їхню думку, лише три дерева з 18 були фаутними, інші — потребували хіба що омолоджувальної обрізки, яку, проте, заборонено проводити у період вегетації.

Щоб привернути увагу до деревоциду, голова ГО «Озеленення» Надія Паливода прикувала себе до останнього дерева — здорової тополі. До акції проти знесення дерев приєдналися жителі мікрорайону та молоді мами, які народжували малюків у цьому пологовому. «Ми різними способами намагалися звернути увагу міського голови на цю проблему, писали звернення, збирали підписи, проте нас не почули. Нищать дерева навіть там, де паркан уже замінений. На них поставили  червоні хрести — це дуже символічно...» — розповіла Надія Паливода.

За офіційною інформацією, розміщеною на сайті міської ради Кропивницького, проектними роботами передбачається заміна старого паркану навколо закладу на новий. Будівельні роботи виконує підрядник — ПП «Енерго». «Заміна паркану передбачає облаштування належного фундаменту під нього, а це означає, що коренева система дерев, які ростуть навколо закладу охорони здоров’я, буде пошкоджена. Зважаючи, що більша частина зелених насаджень у цьому місці і без того перебувають у незадовільному стані — вони просто загинуть. Тож ми завчасно передбачили у проекті заміну зелених насаджень на молоді, які будуть висаджені після завершення будівельних робіт», —цитує сайт директора ПП «Енерго» Віктора Ніколаєнка.

(До речі, у п’ятницю, 13 травня згаданий вище Віктор Ніколаєнко напав на журналіста місцевого видання «Перша електронна газета» Геннадія Солдецького, який намагався зафіксувати знесення останнього дерева, яке захищали активісти, на території пологового. Цим фактом займається поліція.)

Після того як інформація про акцію набула розголосу, Надію Паливоду запросили на зустріч з міським головою Андрієм Райковичем, на якій пообіцяли включити активістів до комісії з обстеження зелених насаджень. Принагідно повідомили і про те, що також знесення дерев планують у центрі Кропивницького — де вони заважають прокладанню плитки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати