Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не — перепис, а наукова робота»

В Інституті демографії та соціальних досліджень наполягатимуть на проведенні суцільного обстеження населення України
29 січня, 19:01

Минулого тижня міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет оприлюднив дані проведеного так званого електронного перепису. Згідно з ним, українців сьогодні налічується 37,2 млн. Фахівці розкритикували методологію збору даних про мешканців України і вважають, що на основі отриманих даних неможливо робити жодні необхідні розрахунки, прогнози тощо. Міністр економічного розвитку Тимофій Милованов, зі свого боку, заявив, що отримані дані — це «довідкова інформація», і її можна використовувати для розрахунку рівня ВВП. Також — що слід проводити «нормальний» перепис. На ці потреби у держбюджеті на 2020 рік було виділено 3,4 мільярда гривень. Але чи відбудеться перепис, як було заплановано, у грудні 2020 року — питання.

Олександр ГЛАДУН, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень, доктор економічних наук, коментує:

— Те, що презентував пан Дубілет, ніяким переписом не є. По-перше, є науково-статистична методологія, яка застосовується в усіх країнах світу. Там визначено, як його проводити і, взагалі, що таке — перепис населення. З іншого боку, в Україні є закон про Всеукраїнський перепис, де чітко визначено, що таке перепис. Ключове слово — суцільне обстеження. Тобто фахівці мають прийти додому і опитати все населення України. Цього не було зроблено.

У принципі, в науці є такий метод, який називається непряме оцінювання — коли до людей приходять не безпосередньо, а збирають інформацію із різних джерел, у нашому випадку — це реєстри, пенсійний фонд, податкова і дані мобільних операторів. Для цього щоб оцінити достовірність цього методу, потрібно бачити методику. Ми не бачили цього документа, може, його і немає. Як наукова робота, це має право на життя...

Крім того, метод, який був використаний, має статистичну похибку. Було сказано, що вона становить 2,8%, а це більше одного мільйона. Тобто від цифри, яку презентував пан Дубілет — 37,2 млн громадян, — треба відняти 1,1 млн.

Чомусь пану Дубілету не хочеться проводити перепис населення. Кілька місяців тому він сказав, що перепис — це дуже дорого, тому давайте якось обрахуємо. На підготовку перепису планувалося 3,4 мільярда гривень. Два, з його ініціативи, зняли, залишилося 1,4 мільярда. За ці гроші підготувати і провести перепис просто неможливо. Вони пояснюють це нестачею грошей...

Щодо ВВП, то, якщо враховувати отриману цифру, на душу населення виходитиме більше ВВП (Держстат оцінює населення у 38 мільйонів). Мабуть, уряд пишатиметься, що так «зросте» ВВП. Але тоді слід перерахувати і весь динамічний ряд ВВП з 2001 року по нинішній день — за іншою «методологією», і глянути, чи було зростання.

Наш Інститут про перепис говорить уже 10 років — позиція залишається незмінною. Тому що перепис — це не лише чисельність чи статево-вікова структура. Він дає  багато інших важливих даних, які не можна отримати ні з яких інших джерел: ми зараз не знаємо сімейну структуру, шлюбну, етнічну, мовну; також це питання зайнятості, міграції, житлових умов населення. Цієї інформації у нас взагалі немає. Перевага перепису — що всі ці дані можна розглянути в комбінації: наприклад, вікова структура і мовна. Ще одна перевага перепису — що всі ці обрахунки можна зробити не тільки на рівні України, а й будь-якого населеного пункту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати