Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

(Не)гласність нової влади

У регламенті Херсонської міської ради планують ускладнити доступ до роботи постійних комісій і пленарних засідань
10 грудня, 20:03

На офіційному сайті Херсонської міської ради з’явився проєкт регламенту, який новообрані депутати повинні ухвалити на найближчій сесії 11 грудня. Громадські діячі та журналісти помітили зміни в регламенті, які ускладнюють доступ до засідань комісій для журналістів та відвідування пленарних засідань звичайними громадянами.

«В проєкті регламенту присутні норми, які суттєво обмежують право громадян та журналістів бути присутніми на засіданнях сесій та постійних комісій, — пише на своїй сторінці у Facebook ексголова громадської ради при міському голові Херсона Олександр Мошнягул. — Згідно ст. 87 проєкту громадяни, які бажають бути присутніми на сесії, мають за три дні до сесії написати  відповідну заяву секретарю ради. А що робити, якщо секретар не призначений, захворів або відсутній з поважних причин? А в разі, коли позачергова сесія призначається за день, громадяни взагалі позбавляються права присутності».

Крім того, згідно зі ст. 30 нового регламенту, в роботі постійних комісій ради громадяни та журналісти можуть брати участь тільки як запрошені, що також обмежує їхні права на участь в місцевому самоврядуванні.

На сьогодні представники ЗМІ можуть безперешкодно і без запрошень відвідувати засідання комісій. А громадяни так само вільно можуть відвідувати пленарні засідання ради без попередніх заяв і узгоджень. Подібні спроби обмежити або ускладнити доступ громадян і журналістів до роботи ради були й за попереднього скликання. Однак тоді ці ініціативи так і не були запроваджені через критику в медіа та серед громадському секторі.

Олександр Мошнягул звернув увагу на ще кілька пунктів у проєкті регламенту. Наприклад, в ст. 66 пропонується норма про прискорений розгляд питань сесії.

«Такі питання можуть не оприлюднюватись за 10 днів, як того вимагає закон. Вони можуть виникати напередодні сесії, і з ними не встигатимуть ознайомитись навіть депутати. Коло таких питань в регламенті не визначено. В минулій каденції за такою «прискореною» процедурою розглядали земельні та інші «смачні» питання. Прискорений порядок розгляду використовувався, аби у громадськості та у опозиції не виникало «зайвих» питань, що призводило до постійних скандалів», — зазначає Мошнягул.

В якості рекомендації він також пропонує депутатам внести до регламенту норму про те, що всі проєкти рішень мають оприлюднюватись з усіма додатками, щоб не повторювались ситуації, коли на приватизацію виставляються кілька десятків комунальних об’єктів, а громада не знає, які саме.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати