Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Неконтрольований туберкульоз

Через коронавірус тубдиспансери втратили ресурси для діагностики та лікування своїх пацієнтів
07 жовтня, 19:33

Україна — одна з найбільш уражених туберкульозом країн у світі. Симптоми туберкульозу подібні до COVID-19, і, щоб не зволікати з виявленням випадків, своєчасною діагностикою та початком лікування туберкульозу, медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів»/Mйdecins Sans Frontiиres (MSF) закликає національні органи охорони здоров’я розглядати хворих на туберкульоз як групу особливого ризику у випадку захворювання на COVID-19.

Для надання своєчасної діагностики та лікування туберкульозу хворим з підозрою на нього, у поточний процес скринінгу на COVID-19 необхідно включити анкету для скринінгу на туберкульоз. Хворим як з підозрою, так і з підтвердженим випадком туберкульозу, має надаватися пріоритет в проведенні безкоштовного ПЛР-тестування на COVID-19 та доступ до раннього початку лікування туберкульозу.

MSF працює у партнерстві з протитуберкульозним диспансером у Житомирській області, і у період з квітня по липень цього року організація займалася відстеженням впливу COVID-19 на лікування хворих на туберкульоз у Житомирській області. «Карантин у зв’язку з COVID-19 створив низку обмежень у доступі до протитуберкульозної медичної допомоги. Серед них — заклади охорони здоров’я, що розглядалися як «другорядні», були тимчасово зачинені або у них зменшили кількість персоналу. Тубкабінети перетворили на пункти тестування на COVID-19, а медпрацівників перевели для лікування COVID-19, тому надавати протитуберкульозну допомогу було нікому. Ми помітили, що нестача транспортних засобів у Житомирській області також вплинула на змогу медпрацівників дістатися на роботу, а у випадку пацієнтів — доїхати до туберкульозних кабінетів. Особливо постраждали віддалені райони», — описує Олена ТРУШ, менеджерка MSF з питань медичної діяльності.

У травні цього року приблизно на 50% зменшився набір пацієнтів у пілотний проєкт з лікування туберкульозу у Житомирській області, який MSF реалізує у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я та обласним протитуберкульозним диспансером. У відповідь на це MSF разом із протитуберкульозним диспансером закликали амбулаторно-поліклінічні заклади підвищити рівень проведення скринінгів на туберкульоз, а також поліпшити відстеження раніше діагностованих хворих на туберкульоз, які не лікувалися.

«Коли пацієнт телефонує своєму сімейному лікарю і повідомляє, що у нього кашель і підвищена температура, він проходить обстеження лише на COVID-19, але не на туберкульоз. Хворі на туберкульоз втрачають можливість отримати своєчасну діагностику та належне лікування. Їхній стан лише погіршуватиметься, а також зросте ризик поширення хвороби», — розповідає Труш.

Дані на національному рівні свідчать про зменшення кількості людей з діагнозом туберкульоз від початку пандемії COVID-19 в усій Україні. Якщо порівняти статистичні дані Центру громадського здоров’я, то в середньому в країні у період з січня по березень 2020 року діагностували туберкульоз у 1900 людей на місяць. З квітня по червень кількість нових випадків впала приблизно до 1200 випадів на місяць. Це зниження на майже 37%.

МГО «Лікарі без кордонів»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати