Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Образ країни, якої нам не вистачає

У римській галереї Domus Romana триває виставка дитячих малюнків «Моя Україна»
30 травня, 11:11

У самому центрі італійської столиці римляни та гості міста мають нагоду побачити, якою уявляють і відчувають свою батьківщину маленькі українці. Ця неймовірно світла, кольорова і яскрава виставка — результат міжнародного конкурсу, який минулого року проводила італійсько-українська асоціація Ucraіna CreAttiva за підтримки Посольства України в Італії. Асоціація уже кілька років займається промоцією української культури в Італії, організацією спільних культурно-художніх заходів, допомагає українцям інтегруватися в італійське суспільство.

На конкурс надійшло понад тисячу робіт, у експозиційних залах галереї показують 300 найцікавіших і найкращих. За словами президента асоціації Вікторії Шевченко, спочатку конкурс планували провести серед українських дітей, які проживають у Італії. Однак після оголошення конкурсу малюнки почали надходити з усієї України. Все ж найцікавішою частиною виставки можна назвати роботи дітей із Італії, адже більшість із них виховуються в інтернаціональних сім’ях, мають італійські імена, ходять у італійські школи, але вважають Україну своєю батьківщиною. Дехто малював Україну зі своєї уяви, адже знає про неї лише з розповідей батьків.

«Ми хотіли не просто провести конкурс, ми хотіли познайомити італійців із Україною креативною, талановитою, країною з багатими і неординарними традиціями, родинними цінностями, дитячими радощами. Особливо боляче було бачити на дитячих малюнках війну...», — розповідає Вікторія Шевченко.

Оцінювали роботи, надіслані на конкурс, італійські й українські художники — Клаудія Манеллі, Анна Джоя Беллей, Марко Карлоні, Інна Євтушенко, Алла Зарваницька. Найкращі юні художники отримали відзнаки в різних напрямках: за техніку, за відповідність темі та її розкриття, за кольорове рішення тощо. Гран-прі в конкурсі здобула семирічна киянка Меланія Самолюк за професійну техніку і зовсім не дитячий погляд на світ.

«Надзвичайно приємно бачити, що й українські діти в Італії, і діти, які проживають на тимчасово непідконтрольних Україні територіях, бачать Україну в лагідних яскравих тонах. Одразу помітно, що вони дивляться в майбутнє з оптимізмом, а це є головною умовою успіху. Окремої уваги заслуговує неабияка художня майстерність та непідкупна дитяча щирість, з якою виконані малюнки. Їх просто необхідно показувати світу!», — зауважила Алла Вольська, 3-й секретар Посольства України в Італії.

Побачити виставку «Моя Україна» в галереї Domus Romana можна до кінця цього тижня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати