Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перша перемога у Протасовому Яру

Суд заборонив забудовнику вирубувати дерева і зводити житловий комплекс
15 серпня, 19:58
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Шостий апеляційний адміністративний суд заборонив ТОВ «Дайтона груп» проводити будівельні та підготовчі роботи в київському Протасовому Яру до усунення порушень. Суд визнав проєкт будівництва таким, що не відповідає містобудівним умовам та обмеженням. Нагадаємо, дніпровська компанія планувала збудувати три хмарочоси по 32 поверхи в самому серці Протасового Яру.

Кілька десятків дерев, на жаль, уже зрубано. Місцева громада об’єдналася задля захисту зеленої зони, звернулася до поліції, щоб зупинити вирубку насаджень, а також домоглася від Державної архітектурно-будівельної інспекції припису щодо заборони на будь-які роботи у Протасовому Яру. Саме це рішення забудовник намагався оскаржити через судові інстанції, зокрема і в Шостому апеляційному адміністративному суді.

Зауважмо, ТОВ «Дайтона груп» отримала земельну ділянку від ТОВ «Бора» як суборендар. Землю було передано в оренду за рішенням Київради 2007 року. Термін дії договору оренди завершився 2015 року. Оскільки нових договорів забудовник з міськрадою не укладав, товариство фактично не має жодного права розпоряджатися землею.

Але плани в «Дайтони груп» непорушні. Після судового засідання генеральний директор товариства Дмитро ПАЛАНЧУК прокоментував ЗМІ, що рішення апеляційного суду ніяк не вплине на їхні плани щодо будівництва. Юристи компанії готуватимуть касаційну скаргу.

Щоб завадити цим намірам, місцева громада вимагає від ДАБІ якнайшвидше скасувати виданий інспекцією дозвіл на будівництво. «Чому це не зроблено до цього часу, залишається здогадуватись, адже містобудівні умови та обмеження — це один із ключових факторів, які впливають на отримання забудовником дозволу на будівництво. Чіткої позиції ДАБІ щодо будівництва у Протасовому Яру так само ми не бачимо в судах, а скасовувати дозвіл на будівництво мають саме вони, — коментує результати суду голова ініціативної групи  Роман РАТУШНИЙ. — Від міста ми очікуємо найближчими днями скасування дозволу на будівництво. А громада має сконцентрувати сили і ходити на суди, долучатися в якості третіх осіб до судових проваджень. На жаль, кількість вільних слухачів на засіданнях відіграє важливу роль у запобіганні схваленню неправосудного рішення судом».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати