Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перша в Україні»

Ще кілька аргументів, чому Бібліотека української діаспори імені сенатора Джона МакКейна в Дніпрі — must-visit
27 лютого, 19:52

«День» супроводжує Бібліотеку української діаспори імені сенатора Джона МакКейна в Дніпрі фактично від оголошення про її задум до відкриття й функціонування закладу (нагадаємо, міський голова Борис Філатов розповідав про намір створення бібліотеки діаспори під час зустрічі з учасниками Літньої школи журналістики «Дня» в серпні 2018 року). А нещодавно, в межах Днів «Дня» в Дніпрі, головна редакторка нашого видання Лариса Івшина разом із міським головою оглянули експозицію бібліотеки та її книгосховище, де зберігається орієнтовно 5000 примірників книжок, підшивок періодичних видань та інших цінних експонатів. Усе це — з колекції українського колекціонера Володимира Пилишенка (див. матеріал «Екскурсія — від міського голови»).

УНІКАЛЬНА «СУВЕНІРКА»

Крім надзвичайно цінних фондів, бібліотека пропонує й тонко продумані та вишукані сувенірні набори, до яких входять оригінальний USB-накопичувач, олівці, сувенірний паспорт та блокнот. Під час відвідин закладу Лариса Івшина отримала такий чудовий подарунок у стильній коробці з написом: «Бібліотека української діаспори імені сенатора Джона МакКейна. Перша в Україні».

«Українські архіви, бібліотеки дуже часто не мали можливості так розгорнутися і часто бували в не дуже добрих приміщеннях. А це приклад, коли вони нарешті отримали таких поціновувачів, які знають, що таке стиль, — каже Лариса Олексіївна. — Має значення все, зокрема й хороші деталі».

ОСОБЛИВА ЛИСТІВКА

До речі, відвідувачам пропонується і дуже цінна пам’ятка українською і англійською мовами: «Я українець, не росіянин». Вона починається словами: «Коли хтось питає Вас, чи Ви москаль або чи Ви з Росії, — відітніть оцю летючку і дайте йому прочитати. Цим спричинитеся до ширення правди про Україну і до поборювання московсько-большевицької пропаганди». В листівці наводяться віхи — шансів, які мала Україна в боротьбі проти Росії і зазначено причини, чому вони не втілилися в життя і до яких страхітливих наслідків це призвело, зокрема згадується і виступ Мазепи, і визвольні події 1917 — 1921 рр. «Якби вільний світ тоді допоміг героїчній українській армії зброєю та амуніцією, то сьогодні ми не мали б проблеми з комунізмом, — ідеться в листівці. — Проте вільний світ не відповів на відчайдушне прохання України. Україна знову була переможена, окупована, поневолена та залита кров’ю своїх найкращих синів та дочок...»

І на завершення такі рядки: «Коли ви називаєте мене росіянином, ви ненавмисно і не знаючи того, виступаєте в ролі інструменту російської пропагандистської машини, за допомогою якої росіяни намагаються переконати світ, що їхні рабські імперії, в яких вони практично є меншістю, населені монолітною російською нацією.

Будь ласка, не раньте мої почуття і не звертайтеся до мене як до росіянина, тому що я українець»

«У діаспорі, вигнанні, еміграції люди дбали про те, щоб різниця була, — оцінює такий прояв позиції головна редакторка «Дня». — Люди на кожному «клаптику» відстоювали ідентичність і поширювали правду про неї».

До речі, графік роботи бібліотеки дуже насичений — тут відбуваються зустрічі, лекції, обговорення, дискусії тощо. Прикметно, що якраз днями завершився цикл лекцій краєзнавця Миколи Чабана, багаторічного автора газети «День», що нам особливо приємно.

«Вітаємо Дніпро, що в них є такий центр, де можна писати цілий курс дисертацій, — переконана Лариса Івшина. — Тому що насправді правда, яка була в діаспорі, і правда, яка була в радянській Україні, — це дві частини повної правди, яку ще треба витворити молодшому поколінню...»

Бібліотека, що міститься за адресою м. Дніпро, вул. Воскресенська, 23, І поверх, працює щодня, крім понеділка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати