Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Після реконструкції «Скорботної матері»

У Любешові на Волині буде спільний пам’ятник для всіх земляків, які загинули за Україну
14 липня, 14:21

Як повідомив любешівський селищний голова Василь КОРЕЦЬ, пам’ятник відкриють уже на День Незалежності цього року. Наразі розпочали реконструкцію обеліска «Скорботна мати», який стоїть у Любешові ще з радянських часів та який застарів і фізично, і морально. З нього зняли червону зірку, але не викарбовуватимуть, як були пропозиції, тризуба. Це — пам’ятний знак на вшанування пам’яті земляків, які загинули у Другій світовій війні, вояків Української повстанської армії, пізніше — «афганців», тепер, коли триває неоголошена війна на сході України, — наших бійців, а також — героя Небесної Сотні Едуарда Гриневича, котрий родом із села Деревок, де після розстрілу на Майдані його поховано.

Встановленню такого спільного пам’ятника в Любешові передували різні періоди ставлення до такого вшанування з боку влади і громадськості. Едуард Гриневич загинув від кулі снайпера 20 лютого 2014 року. А 28 серпня того ж року побратими із «Свободи» та місцеві волонтери при великій кількості людей і в присутності місцевої влади встановили й освятили пам’ятний камінь на місці, де мав бути поставлений обеліск Небесній Сотні. Відтоді минуло вже майже три роки, але обеліска не було з різних причин. Не дуже підтримувала ідею селищна рада, яка є балансоутримувачем земельних ділянок. Та коли селищним головою обрали Василя Корця, справа зрушила. Адже громадськість вимагала належного вшанування. Вартість реконструкції обеліска — понад 700 тисяч гривень, це кошти селищної ради, районного та обласного бюджетів.

Любешів має ще один об’єкт, який вкрай потребує реконструкції. Це в’їзна брама XVII століття, зображення якої — на гербі Любешівського району. Це і цікавий туристичний об’єкт, і справа честі — зображення цієї брами присутнє в кожному владному кабінеті, а насправді її становище плачевне. Та реконструкція коштує не сотні тисяч, а мільйони, і де їх взяти, у селищній раді ще міркують. Наразі надано 147 тисяч гривень на документацію за кошторисом, а сам кошторис реконструкції — нереальна для такого бюджету сума.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати